Kosovska vlada usvojila Platformu za dijalog sa Beogradom

Platforma za finalizaciju političkog dijaloga sa Beogradom, kojom se predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači ovlašćuje da vodi dijalog o postizanju pravno obavezujućeg sporazuma, usvojena je u kosovskoj vladi.

Vlada je Platformu za finalizaciju političkog dijaloga sa Beogradom prosledila parlamentu na usvajanje, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema Platformi, delegaciju Prištine će činiti po jedan predstavnik svih političkih partija.

Dokument predviđa da dijalog treba da bude okončan pravno obavezujućim sporazumom što podrazumeva međusobno priznavanje, navodi RSE.

Samo potpisivanje pravno obavezujućem sporazuma može, kako se navodi, da normalizuje odnose "između dveju susednih država, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet".

Platforma predviđa i da će pravno obavezujući sporazum Prištini omogućiti da postane članica UN i svih drugih međunarodnih organizacija u koje nije učlanjena.

Očekuje se i da će taj sporazum ubrzati proces učlanjenja Prištine u NATO i EU.

Davanjem ovlašćenja Hašimu Tačiju da vodi dijalog o postizanju pravno obavezujućeg sporazuma, Platforma predviđa da je on dužan da podnosi redovno zveštaj parlamentu o toku dijaloga.

Ramuš Haradinaj je na sednici vlade rekao da je bilo vreme da vlada parlamentu dostavi Platformu o dijalogu.

"Ova platforma sadrži preduslov koji izražava volju za dobre susedske odnose, poštovanje sporazuma, integraciju u EU i NATO. Takođe, dijalog čini transparentnijim ", rekao je Haradinaj.

Kao važno, izdvojio je to što su u parlamentu zastupljene sve stranke, a što će omogućiti sveoubhvatnu raspravu o ovom dokumentu.

Kosovski premijer je rekao da će vlada poštovati ono što u vezi sa Platformom odluči parlament, prenosi RSE.

Naveo je da je dijalog sa Beogradom iscrpljen, da više ne daje efekte tako da se, kako je rekao, mora ići u završnu fazu na čemu će Priština insistirati.

Napomenuo je i da će od poslanika zatražiti da raspravu o Platformi okončaju u određenom roku.

Istakao je da je u toku realizacija sporazuma koji se odnose na primenu dela koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, i da je u postupku izrada Statuta ZSO.

"Sporazumom iz Brisela je predviđeno da se na kraju Statut uskladi sa Ustavom Kosova", rekao je Haradinaj.

Navodi se da se tokom dana očekuju razgovori sa kosovskim Srbima o ovom pitanju.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво