"Nema otvorenih pitanja između Srbije i Crne Gore"

Ministari pravde Srbije i Crne Gore Nela Kuburović i Zoran Pažin saglasili su se u Podgorici da je saradnja između dve zemlje odlična, ne samo kada je pravosuđe u pitanju, već i u drugim oblastima, kao i da ne postoje otvorena pitanja.

Ministari pravde Srbije i Crne Gore, konstatovali da slučaj "Marović" nije u nadležnosti ova dva ministarstva, sve dok se ne ispune uslovi za iniciranje zahteva za izručenje.

Tokom sastanka su, kako je navedeno, istakli da je Memorandum o saradnji koji postoji između dva ministarstva osnova za dalje unapređenje odnosa, posebno kada su u pitanju evrointegracije dve države.

Saglasni su da su resori koje vode od vitalnog značaja za građane Srbije i Crne Gore, te da bi zajednički projekti, koji bi bili podržani od strane Evropske unije, dodatno ubrzali dalji razvoj i unapređenje vladavine prava.

Kuburovićeva i Pažin su se dogovorili da srpsko Ministarstvo pravde pruži podršku tom procesu i ustupi "SOURCE CODE" softvera SAPA, koji će kolegama u Crnoj Gori omogućiti da imaju adekvatnu evidenciju i upravljanje u zatvorskom sistemu. 

Govoreći o narednom susretu, ministarka Kuburović je naglasila da će joj biti zadovoljstvo da se sa ministrom pravde i drugim kolegama iz Crne Gore sledeći put susretne u Beogradu u ulozi domaćina.

Tokom svoje posete Crnoj Gori, ministarka pravde je razgovarala i sa predsednicom Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Medenicom o unapređenju sudskog sistema u okviru procesa evrointegracija i saglasile se da je potrebno unaprediti neposrednu saradnju između sudova dve države, jer bi to doprinelo bržoj i kvalitetnijom razmeni informacija prilikom pružanja međunarodne pravne pomoći.

Predsednica Vrhovnog suda Crne Gore je ukazala da su EU integracije bile od izuzetnog značaja za rešavanje velikog broja problema, koji su postojali u crnogorskom pravosuđu, od velikog broja starih predmeta, dugog trajanja postupka do neodgovornosti prilikom postupanja. 

Ona je navela, da je crnogorski pravosudni sistem danas u mnogim delovima reformisan, efikasniji, kvalitetniji i odgovorniji.

Kuburovićeva i Medenica su tokom sastanka istakle da sudije moraju biti nezavisne i nepristrasne u svom sudijskom uverenju i donošenju odluka, ali da nezavisnost nikako ne sme da bude prepreka odgovornosti, navodi se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи