Simić: Danas sastanak sa upravljačkim timom za izradu statuta ZSO

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je za RTS da će svi politički predstavnici srpskog naroda danas u Zvečanu razgovarati sa upravljačkim timom za izradu statuta ZSO. Istakao je da dele mišljenje predsednika Aleksandra Vučića da Priština u naredna tri i po meseca neće učiniti potrebne korake u procesu formiranja Zajednice srpskih opština. Tvrdi da se do sada pokazalo da nema iskrene volje Prištine da se ZSO formira onako kako je dogovoreno u Briselu.

Igor Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio da je danas pet godina od kada je potpisan Briselski sporazum i od kada je bilo potrebno formirati Zajednicu srpskih opština.

"Na današnjem sastanaku koji počinje u 13 časova u opštini Zvečan svi politički predstavnici srpskog naroda razgovaraće sa upravljačkim timom koji je zadužen za formiranje ZSO", naveo je Simić.

Naveo je da će upravljački tim danas predstaviti svoj plan i ovlašćenje koje mu je dato od stane EU ne samo predstavnicima Srpske liste, već svim izabranim predstavnicima srpskog naroda na KiM iz svih deset opština sa srpskom većinom, ali i opština u kojima Srbi nisu većina.

Na pitanje da li je počela izrada statuta ZSO, Simić kaže da je najbolje da se to pitanje postavi upravljačkom timu. 

Podsetio je da je taj upravljački tim formiran 2013. godine i proširen 2016. godine sa dva nova člana, a potvrđen pre 14 dana od strane kosovske vlade.

Naglasio je da su u tom upravljačkom timu četiri predstavnika Srba sa KiM.

"Mi smo uspeli zajedno sa svojom državom i predsednikom Vučićem da se izborimo da se imena odnosno članovi upravljačkog tima ne menjaju, bilo je najava i inicijativa iz Prištine da se upravljački tim proširi da pored tih četiri predstavnika srpskog naroda budu i sedam ili osam predstavnika Alabanaca", objansio je Simić.

"U tom slučaju zamislite kakav bi to statut bio i kakav bi to pristup upravljačkog tima bio i kakve bi aktivnosti upravljačkog tima bile kada imate dvostruku većinu Albanaca unutar tog odbora. Opet bi se kasnilo i odugovlačilo sa onim što je potpisano", dodao je Simić.

"Do sada se pokazalo da nema iskrene volje Prištine da se ZSO formira" 

Ukazao je da predstavnici Srpske liste smatraju da Priština za tri i po meseca neće preduzeti korake u procesu formiranja ZSO, što je i predsednik Vučić sinoć rekao.

"Mi delimo skepsu predsednika Vučića. Ako pet godina niste imali nikakav korak i onda samo potvrdite odluku iz 2016. godine o zameni dva člana upravljačkog tima, a EU odnosno EK u svom Izveštaju to predstavi kao napredak Kosova ka formiranju ZSO to deluje poražavajuće", rekao je Simić.

Naglasio je da nema nikakvog napretka, kao i da je načinjen onaj korak koji je trebao da bude načinjen pre pet godina.

"Mi imamo plan kada je u pitanju formiranje ZSO koji taksativno navodi šta je sve bio potrebno da se uradi i ovaj period od četiri meseca trebao je da bude završen 2016. godine", ukazao je Simić.

"Kako god, hajde da mi sačekamo, da ne bude da su Srbi ti koji kvare dogovor, da su Srbi ti koji nisu za saradnju i za konstruktivan pristup ovom problemu", istakao je Simić.

Tvrdi da se "do sada pokazalo da nema iskrene volje Prištine, a ni njenih mentora, da se ZSO formira onako kako je dogovoreno u Briselu".

Istakao je da su definitivno Srbi i predsednik Aleksandar Vučić u proteklih pet godina od kada je potpisan Briselski sporazum bili spremni da ulože mnogo toga kako bi zaštitili srpski narod na KiM, ali i mir na Balkanu.

"Nadam se da međunarodni predstavnici to prepoznaju, mi čujemo od predsednika Vučića da oni to i u razgovorima govore, ja očekujem da u skladu sa tim preduzmu aktivnosti kako bi primorali Prištinu da izmeni svoje unutrašnje akte i omogući formiranje ZSO", rekao je Simić.

Objasnio je da formiranje ZSO ne zavisi samo od statuta, već i od svih izmena zakona koji su na snazi u Prištini, kako bi se omogućilo da statut onog trenutka kada stupi na snagu može da normalno obavlja svoju delatnost – omogući formiranje ZSO.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се