Fabrici: Dijalog Beograda i Prištine glavni segment posete Mogerinijeve

Šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je, najavljujući današnju posetu visoke prestavnice EU Federike Mogerini Beogradu, rekao za RTS da su dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine glavni segment njene posete.

Fabrici je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da očekuje dobre i korisne razgovore koje će Mogerinijeva imati u Beogradu.

"I njoj je bitno da čuje od predsednika najnovija dešavanja i da donese sopstvenu poruku", naveo je Fabrici.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Fabrici je rekao da je predviđeno da se to uradi u roku od četiri meseca i da je taj rok krenuo da teče prošle nedelje.

"Moramo da ostanemo optimistični, ali i realistični", kaže Fabrici.

Dodaje da je poruka Federike Mogerini da ohrabri Beograd da se pozabavi svim problemima jer EU želi da dođe do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Izveštaj kaže da je normalizacija odnosa prioritet i za EU i za Srbiju u širem smislu", ističe Fabrici.

Dodaje da sa strane EU postoji određeni osećaj hitnosti da se bave tim procesom.

"Nema detalja o rokovima u izveštaju, ali naše očekivanje je da će biti napretka", kaže Fabrici.

"Srbija konstruktivno opredeljena za regionalnu saradnju"

Govoreći o Izveštaju EK o napretku Srbije, Fabrici je rekao da je to objektivna i pravična analiza o tome gde se Srbija nalazi.

Istakao je da je izveštaj odnosi na period od oktobra 2016. godine do februara 2018.

"Uvek smo zadovoljni ali uvek podstičemo i da se uradi više jer moramo da gledamo u budućnost. Izveštaj preporučuje nekoliko stvari gde bi Srbija trebalo da preduzme nešto", navodi Fabrici.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Fabrici navodi da u izveštaju stoji da je Srbija konstruktivno opredeljena za regionalnu saradnju i da igra važnu ulogu.

Podsetio je da je premijerka Ana Brnabić sinoć bila u Skoplju na sastanku sa Federikom Mogerini i liderima sa Zapadnog Balkana. Navodi da je to važan element saradnje i da je potreban dijalog između partnera.

Govoreći o samitu u Sofiji lidera EU i Zapadnog Balkana koji je predviđen za maj, Fabrici je rekao da je to trenutak kada će dijalog preći na najviši nivo.

Poručuje da postoji veliki broj inicijativa u kojima Srbija igra važnu ulogu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво