Joksimović: Konstatovan tempo pozitivnih koraka, argumenti za nova poglavlja

Izveštaj EK o napretku Srbije na putu ka EU je uglavnom izbalansiran, odmeren i dobar za Srbiju u onom smislu u kojem nijedna oblast nije ocenjena kao oblast u kojoj je bilo nazadovanja, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Veoma je važno da Srbija nije nazadovala ni u jednoj oblasti. Negde ima više napretka, negde manje, negde nema, ali nismo nazadovali, što ne mora da bude najvažnija poruka, ali je dobro da se tempo pozitivnih koraka i iskoraka u svim oblastima uglavnom konstatuje", rekla je Joksimovićeva na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

Dodala je da će Iveštaj biti veoma važan za članice EU u pogledu toga koliki će broj poglavlja za otvaranje podržati na Međuvladinoj konferenciji krajem juna do kraja bugarskog predsedavanja, te da u tom smislu, ovaj Izveštaj daje dovoljno dobrih argumenata da države članice prihvate i daju podršku za otvaranje nekoliko poglavlja.

"Očekujem da bude više od dva, što je jedini opipiljiv način da građani mogu da vide da smo napredovali na evropskom putu", navela je Joksimovićeva.

Navela je da će od velike važnosti za ocenu stanja reformi u oblasti vladavine prava biti to što, nije ušlo u Izveštaj zbog vremena koje je bilo za dostavu materijala, a to je da su poslati ustavni amandmani Venecijanskoj komisiji i da je usvojena tužilačka strategija za ratne zločine 4. aprila.

Joksimovićeva je kazala da su u Izveštaju ekonomske reforme ocenjene kao dobre, što je, dodala je činjenica, jer postignuta je makroekonomska stabilnost, zatim javni dug, koji je i dalje visok, je značajno pao i ima tendenciju pada do kraja godine, dok je inflacija kontrolisana.

Kada je u pitanju oblast vladavine prava, Joksimovićeva je navela da je negde konstatovano da ima više pomaka, negde manje, a negde je konstatovano da nema.

"Konstatovano je da ima izvesnog napretka u reformi pravosuđa, ima napretka i kada je u pitanju borba protiv korupcije, ali je potrebno i dalje raditi na tome. I u borbi protiv organizovanog kriminala konstatovano je da ima pomaka", dodala je ministarka.

Kada je reč o slobodi izražavanja, ministarka je pomenula niz aktivnosti u vezi sa medijskom strategijom. Kaže da je i u izveštaju konstatovano da ima aktivnosti ali da nema napretka.

Uzimamo za ozbiljno sve što je napisano i izveštaju i radićemo na tome, navela je ona.

Kada je u pitanju regionalna saradnja, Joksimovićeva je istakla da je nesumnjivo prepoznata važna i odgovorna uloga Srbije u regionu, u dobrosusedskim odnosima i u nastojanju da se stabilnost sačuva.

"Deo koji se tiče dijaloga Beograda i Prištine je deo u kojem je na naše iznenađenje ušla odrednica da je postignut napredak u formiranju ZSO. Napredak svakako nije postignut, najavljena je inicijativa i volja u naredna četiri meseca da se započne sa pisanjem statuta ZSO, čak i ta najava je bila mimo vremena za podnošenje materijala, ali dobro, ja sam već rekla i ponoviću, Srbiji niko ne treba da čini nikakve ustupke, nama su potrebni isti kriterijumi i to je jedino što očekujemo", kazala je Joksimovićeva.

Navela je da proces pridruživanja EU već dugo traje u Srbiji i da će trajati još neko vreme.

"Mi smo strpljivi i razumemo da je to proces i adaptacije našeg društva i priprema i neophodnost kao što je rekao francuski predsednik Emanuel Makron. Vidim da smo odmah crno-belo doživeli njegovu izjavu, ali zaista i EU mora da se pripremi i da bude i bolja, snažnija, ujedinjenija i samim tim i spremnija da primi nove članice", rekla je ministarka.

Fabrici: Ova i sledeća godina krucijalne za pristupanje EU

Ova i sledeća godina su krucijalne za pristupanje Srbije EU, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ističući da je put Srbije ka EU već realnost.

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, Fabrici je kazao da je konstatovano da je Vlada Srbije posvećena evropskom putu.

"Postignut je napredak u ključnim oblastima kada govorimo o vladavini prava, a to su oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Fabrici.

On navodi da nema napretka u slobodi izražavanja, ali da ceni to što je Joksimovićeva kazala da će se Vlada Srbije ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem jer je to, kaže, jedna od osnovnih vrednosti EU.

Fabrici je naveo da je izuzetno važno što je konstatovana pozitivna uloga Srbije u regionalnoj saradnji.

"Dijalog sa Prištinom je ključan element i u izveštaju je konstatovano da Srbija treba još više da se angažuje na primeni svega onoga što je dogovoreno, a u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma", kazao je Fabrici.

Šef delegacije EU je rekao da je u ekonomskoj oblasti konstatovan dobar napredak, pogotovu kada je reč o postizanju fiskalnih rezultata, te da je konstatovano i da Srbija ima budžetski suficit.

"Privredni rast u izveštajnom periodu je 1,9 odsto, ali osnove sistema su snažne i postoje izgledi da će on u narednim godinama rasti", kazao je Fabrici i dodao da se rast očekuje zbog činjenice da je porastao izvoz, kao i strane investicije, te da je poboljšan poslovni ambijent.

Navodeći da je EU najveći trgovinski partner Srbije i prvi donator, on je kazao da je za sledećih šest godina Srbiji odobreno 1,5 milijardi evra bespovratnih sredstava.

Najavio je posetu visoke predstavnice EU Federike Mogerini Beogradu u četvrtak i kazao da ta poseta ima za cilj da istakne posvećenost EU evropskom putu Srbije.

Dodao je da će krajem meseca u Beograd doći i predsednik Evropsdkog saveta Donald Tusk koji će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o samitu koji će se održati u Sofiji 17. maja.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се