Dačić sa novim ambasadorom Austrije, Maroka i Jordana

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je u kurtoaznu posetu novoimenovanog ambasadora Republike Austrije u Republici Srbiji Nikolausa Luterotija. Dačić se sastao i sa ambasadorom Maroka i Jordana.

Poželevši dobrodošlicu novom ambasadoru Austrije, ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa, koje karakterišu česti susreti na visokom i najvišem nivou, kao i veoma razvijena ekonomska saradnja, saopštilo je resorno ministarstvo.

Šef srpske diplomatije je izneo uverenje da će novi ambasador Austrije svojim zalaganjem doprineti daljem unapređenju sveukupnih odnosa između dve zemlje.

Ambasador Nikolaus Luteroti je zahvalio na dobrodošlici i izrazio je zadovoljstvo što je došao na službu upravo u Srbiju.

Istakao je da je za Austriju Srbija najvažniji partner u regionu, da će Austrija nastaviti sa podrškom Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Posebno je podvukao da je Austrija pre nekoliko nedelja predstavila svoje prioritete tokom predsedavanja Savetu Evropske unije u drugoj polovini 2018. godine, te da će jedan od prioriteta biti proširenje Evropske unije.

Dačić i Belhaža o podršci u međunarodnim organizacijama 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je ambasadora Maroka Muhameda Amina Belhaža, a razmotrena su aktuelna pitanja bilateralne saradnje dve države i međusobne podrške u međunarodnim organizacijama.

Uz zajedničku ocenu da je nedavna poseta ministra Dačića Maroku bila izuzetno uspešna, ukazano je na značaj realizacije drugih, planiranih, poseta na visokom nivou i Mešovite komisije za ekonomsku saradnju, tokom ove godine.

Ministar Dačić uručio je pozivno pismo za uzvratnu posetu ministra spoljnih poslova Maroka, Nasera Burite, saopštio je MSP. 

Odnosi Srbije i Jordana dobri 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ambasadorom Jordana Favazom Al-Eitanom i ocenio da su ukupni odnosi Srbije i Jordana dobri, ali nedovoljno razvijeni.

Kako je saopšteno, Dačić je, uz podsećanje na dugu tradiciju diplomatskih odnosa dve zemlje koji su uspostavljeni 1951. godine, istakao potrebu revidiranja sporazuma iz doba bivše SFRJ.

Jordanski ambasador, akreditovan na nerezidencijalnoj osnovi iz Grčke, izvestio je šefa srpske diplomatije o situaciji u pripadajućem regionu, a saradnju sa Srbijom ocenio je kao veoma pozitivnu.

Potvrđena je obostrana opredeljenost za nastavak razvoja bilateralne saradnje uz očekivanje da se odnosi unapređuju, posebno u oblasti obrazovanja, kulture i sporta. 

 

broj komentara 0 pošalji komentar