Vučić: Nisu nam protivnici Albanci, već oni koji su nam otimali KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbiji u kosovskom pitanju nisu protivnici Albanci, već oni koji su stvarali tu državu i koji su nam otimali tu teritoriju.

Vučić je rekao za televiziju Pink da je jasno da mi o Kosovu razgovaramo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom i još nekim zemljama Evropske unije. 

Dodaje da Priština, kako smo čuli i od Ramuša Haradinaja, nema svoju spoljnu politiku, jer je, za njih, vodi SAD. 

Predsednik Vučić kaže da je sada jasno da mi o kosovskom pitanju zapravo razgovaramo sa SAD, a ne sa vlastima u Prištini, te da u tom smislu ostaje pitanje možemo li mi da sagledamo našu ulogu u narednih 10, 15, 20 godina. 

Upitan čekaju li nas teški trenuci, poručio je da su oni stalno pred nama. 

"Svakako ova godina neće biti laka, postojaće velika želja da se kosovski čvor reši, a da li to možemo – jer imamo nas u Srbiji i s druge strane prištinske vlasti i Amerikance, za koje Haradinaj sam kaže da oni vode svoju spoljnu politiku", naveo je Vučić i primetio: 

"Pa oni kao država ne postoje."

Kako kaže, kad sami priznate da jedan od stubova državnosti ne posedujete, vi ne postojite kao država, a, s druge strane, dodao je, kad god nešto kažu Tači ili Haradinaj, treba da smo svesni da je to rekao i smislio neko drugi od njihovih pokrovitelja u svetu.

"Ako nemate jedan od stubova spoljne politike, ne znam šta onda tražite od drugih. Tako da mi ovde imamo pre svega razgovore sa SAD, Velikom Britanijom i nekim drugim zemljama koje dramatično različito doživljavaju Kosovo", zaključuje Vučić.

"Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku i sedi na svojoj stolici"

Predsednik je takođe podsetio da je nezavisnost Kosova proglašena 2008, da je Srbija nespretnim pitanjem pred Međunarodnim sudom pravde tome dala legitimitet i da ne razume primedbe kritičara koji navodno strahuju od toga da će on predati teritoriju Kosova i Metohije. 

Politika je, kaže, takva da obe strane uvek moraju da budu krive, da se i jedni i drugi drže za uzde, a pogotovo da Srbi uvek budu za nešto krivi. 

"Kad god nekog izubijaju iz Srbije, oni uvek pozivaju obe strane na uzdržanost. To je njihov jezik, to smo naučili, jer oni podržavaju Prištinu", poručuje srpski predsednik. 

Vučić kaže i da "nije bio trenutak da se Haradinaj obraća u srpskim medijima", ali je dodao i da on "ne uređuje medije po Srbiji".

Primećuje da je on u prištinskim medijima "zabranjen", a da Haradinaj može da govori za srpske medije, jer se, ističe, mi ne plašimo toga što će se čuti šta kosovski premijer ima da kaže.

Vučić kaže da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku, da sedi "na svojoj stolici", ali i da se varaju oni koji misle da je moguće razvijati bilo šta na evropskom kontinentu bez podrške Nemačke, sa kojom imamo dobre odnose.

"Imamo dobre odnose s Nemačkom" 

Napominje da je Nemačka, pored Francuske i Italije, sigurno najjača i najvažnija zemlja EU.

"Mislim da imamo dobre odnose sa Nemačkom, ali imamo i određene razlike, koje se tiču pre svega stava prema Kosovu i Metohiji. Nemačka je glavni spoljnotrgovinski partner, nemačke kompanije otvrile su najviše radnih mesta u Srbiji", podsetio je Vučić.

Na konstataciju da su neki, pred njegov put u Berlin, tvrdili da će tamo biti suočeni sa zahtevima i uslovima, Vučić je odgovorio da bi, kada bi slušao sve što neko govori, odavno prestao da se bavi svojim poslom.

"Već četiri godine slušam priče da Srbija neće moći da se igra, da sedi na dve stolice, a sto puta sam rekao da imamo samo jednu stolicu, srpsku, i takvu politiku vodimo. Zbog takve politike se ne stidimo, popravili smo imidž i primaju nas s poštovanjem", podvukao je predsednik.

Vučić je poručio da se ne može govoriti loše o ovoj zemlji ako nemačka kancelarka Angela Merkel prima njenog predsednika drugi put za samo mesec dana, na takav način, uz počasti i poštovanje.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво