Palmer: Očekujemo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine do kraja 2018.

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je da Amerika očekuje da Beograd i Priština uprkos problemima nastave dijalog i da se nada normalizaciji odnosa do kraja godine.

Palmer je za Glas Amerike izjavio da Amerika ne vrši "poseban pritisak na Beograd" u smeru normalizacije odnosa, odnosno da ga vrši na sve učesnike pregovaračkog procesa. 

Istovremeno je izrazio nadu da će dve strane prevazići tenzije nastale posle proterivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića sa Kosova.

"Ovo je bio težak period u odnosima Srbije i Kosova i u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Mislim da je važno da se dve strane vrate za pregovarački sto u dijalogu što je pre moguće, pokušaju da stave događaje od pre tri nedelje iza sebe i gledaju napred, da pokušaju da pronađu način da ostvare napredak u dogovorenim ciljevima. Kada je reč o vremenskom okviru, da li mislim da normalizaciju treba ostvariti do kraja godine –bilo bi sjajno, mislim da postoji prilika za značajan napredak u dijalogu do kraja 2018. ako se obe strane posvećeno vrate procesu", rekao je Palmer.

Takođe je izrazio nadu da će dve strane moći da ostvare napredak, ali da SAD ne postavljaju krajnji datum do koga dve strane moraju da pronađu rešenje.

"Nadam da se da će dve strane moći da ostvare napredak, verujem da je to moguće, ali ne postavljam krajnji datum u smislu - dve strane moraju da do tog i tog datuma pronađu rešenje ili moramo da tražimo neki drugi način. Bićemo u ovome koliko god da treba", istakao je Palmer.  

Upitan da li je on "svojom posetom vršio pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da radi na normalizaciji odnosa", Palmer je rekao da je njegova poseta bila deo posete Balkanu.

"Ja sam takođe posetio Sarajevo i Prištinu, posete se nisu odnosile samo na Beograd. Ako je reč o tome da li vršimo pritisak na predsednika Vučića, vršimo pritisak na sve uključene strane da se ponovo posvete dijalogu i krenu napred ka ostvarenju dogovorenih ciljeva. Važno je da se obe strane posvete procesu, urade ono za šta su odgovorne da bi se napredovalo ka uspešnom rešenju", rekao je Palmer.

"SAD imaju zajednički cilj sa Srbijom – članstvo u EU"

Govoreći o tome da li Kosovo može u skorije vreme da dobije stolicu u UN, Palmer je istakao da je to cilj SAD.

"Nemamo vremenski rok vezan za to, članstvo u UN je komplikovani proces, treba vremena da se ostvari, ali integracija Kosova u međunarodni sistem se nastavlja, nadam se da će se ubrzati i nadam se da će Kosovo u bliskoj budućnosti biti članica UN, ali još jednom ponavljam, nemamo neki zacrtani željeni datum u tom smislu, osim što je pre moguće", rekao je Palmer. 

Komentarišući ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, Palmer je rekao da je ono "tragedija i događaj koji je naneo štetu šansama za mir i zajedništvo u regionu". 

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se ta istraga nastavi, kao i da se odgovorni pronađu i odgovaraju.

Komentarišući izveštaj Fridom Hausa, u kome je, kako se navodi, Srbija dobila niske ocene, Palmer je rekao da SAD ima zajednički cilj sa Srbijom, a to je članstvo u EU.

"Srbija želi da se pridruži EU i to nije naš cilj za Srbiju već njen cilj. Mi se slažemo sa tim ciljem, delimo tu ambiciju. To je dug i težak proces ali zahtevi za članstvo u EU su jasni. Radili smo programski i politički da pomognemo Srbiji da zadovolji te zahteve i uslove i napreduje ka članstvu, što uključuje snažnu podršku nezavisnom sudstvu i medijima, transparentnost i dobru upravu", rekao je Palmer i zaključio da su to vrednosti koje SAD deli sa Evropljanima i koje su temelj za prijem u EU.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 17. apr 2018, 10:25)
глас разума [neregistrovani]

Пуна нормализација односа Београда и Приштине

изгледа да нико не зна шта значи израз пуна нормализација односа... за то се Србија увек залаже, а то значи враћање тих односа у нормално стање. Враћање на однос државе и њене покрајине.

(utorak, 17. apr 2018, 07:46)
anonymous [neregistrovani]

Коментар

Ничија није горела до зоре.

(utorak, 17. apr 2018, 07:41)
anonymous [neregistrovani]

dokle

ce mo da se zaludjujemo da mi mozemo nesto da zahtevamo ili da insistiramo na rezoluciji 1244,kada ekonomski u potpunosti zavisimo od zapada.nazalost je tako.

(utorak, 17. apr 2018, 07:13)
Tvrda stolica! [neregistrovani]

Ovo mi je ulepšalo jutro:

"Cilj Amerike je da Kosovo dobije stolicu u UNO!"

(utorak, 17. apr 2018, 03:40)
anonymous [neregistrovani]

Amerika - Srbija

Iako to nisu zeljeli Amerikanci su fakticno ucinili veliku uslugu Srbiji i lisili je kancera u njenom tkivu. Taj kancer nazalost raste vec 100 godina u Srbiji i morao je biti tretiran operativno da bi Srbija ozdravila i nastavila zdrav zivot u buducnosti.

(utorak, 17. apr 2018, 01:45)
Kosovarka [neregistrovani]

Palmer

I ja ocekujem gospodine Palmer, normalizaciju odnosa Beograda i Pristine time sto ce Pristina povuci nezavisnost!!!Hvala

(ponedeljak, 16. apr 2018, 23:15)
anonymous [neregistrovani]

Kao bivsem Jugoslovenskom diplomati

potpuno mi je neprihvatljivo da diplomati SAD svakodnevno upucuju lekcije Srbiji u vezi Kosova. Posle divljackog bombardovanja i civilnih ciljeva kao sto je RTS i TV Vojvodine, voza u Grdeilckoj klisuri i Zezeljevog mosta u N. Sadu bez odluke Saveta Bezbednosti i brutalnog otimanja Kosova iskljucivo iz sebicnih interesa a ne na osnovu medjunarodnog prava ne mogu da prihvatim te nepodnosljive pridike.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 22:59)
anonymous [neregistrovani]

Poštovanje rezolucije 1244 UN

Srbi očekuju da amerika (USA) vrati Srbiji južnu srpsku pokrajinu "Kosovo i Metohiju" koju je okupirala u koordinaciji sa teroristima i da se na KiM vrati srpska vojska na osnovu rezolucije UN 1244 uz poštovanje međunarodnog prava i demokratije.