NATO i zvanično o hapšenju Đurića

Incident od 26. marta na severu Kosova ukazuje na potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi problemi mogli da se rešavaju na konstruktivan način, rekao je za RTS pomoćnik portparola NATO-a Pirs Kazalet, demantujući da je ta organizacija "ocenjivala" proceduru Đurićevog odlaska u Mitrovicu.

Reakciju NATO-a na martovske događaje u pokrajini, kada su u Mitrovici intervenisali prištinski specijalci, preneli su juče pojedini domaći mediji, pozivajući se na anonimne izvore u Alijansi, sa tvrdnjom da Đurić nije poštovao propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova, a Hašim Tači poslao policiju bez odobrenja Kfora.

Za RTS, međutim, u NATO-u kažu da to nije zvaničan stav. U odgovoru ne pominju procedure.

"Incident od 26. marta na severu Kosova ukazuje na potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi problemi mogli da se rešavaju na konstruktivan način. NATO potpuno podržava dijalog i poziva na njegov nastavak, što je moguće pre. To je od ključne važnosti za mir i stabilnost u regionu. Kfor nastavlja da garantuje bezbednost i slobodu kretanja na celom Kosovu, shodno Rezoluciji 1244", naveo je pomoćnik portparola NATO-a Pirs Kazalet.

Na navode u pojedinim medijima reagovala je juče Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navodeći da bi takav stav predstavljao svrstavanje uz Prištinu, a protiv regionalne stabilnosti.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u brutalnoj akciji kosovske policije uhapšen 26. marta, dok je učestvovao na okruglom stolu u Mitrovačkom dvoru povodom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

U Prištini su tada naveli da on nije imao odobrenje da dođe na Kosmet, iako je po Briselskom sporazumu dovoljno da samo obavesti prištinske vlasti o tome, a ne da traži dozvolu.

Šef srpske diplomatije je ranije danas ponovio da je Srbija u potpunosti poštovala proceduru.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво