Vučić o Kosmetu: Jedno sam siguran – rešenje neće biti bezbolno za Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da još nema predlog rešenja za KiM i da nije siguran da će to rešenje ponuditi do kraja aprila. Obećao je da će na njemu sigurno raditi ozbiljno, odgovorno i hrabro, ali i konstatovao da ono sigurno za Srbe neće biti lako.

Aleksandar Vučić je na pres-konferenciji koju je imao s premijerom nemačke pokrajine Baden-Virtenberg, Vindfirom Krečmanom, odgovarao i na pitanja novinara o njegovoj platformi o Kosmetu.

"Rekao sam da će to biti krajem aprila. Nisam siguran da će biti, ali uradiću to ako bude bilo moguće, govorim samo o javnoj prezentaciji, da ne oslabim poziciju Srbije, ništa više od toga", rekao je Vučić.

Dodao je da ne spada u ljude koji su za to da se održava situacija zamrznutog konflikta i čekaju bolja vremena.

"Jer toga nema, od toga ćemo dočekati samo teža i lošija vremena", poručio je Vučić dodajući da naše probleme ne treba da ostavljamo deci, već da ih sada i sami rešavamo i to dijalogom.

Primetio je, međutim, da je uveren da će, sa kakvim god rešenjem da izađe, ono biti dočekano "na nož", i to svuda u okruženju, i u svetu, ali posebno ovde u Srbiji.

"Ne zaboravite, ako zaista želite rešenje vi morate da pobedite na referendumu u svojoj zemlji. Dakle, nije meni cilj da nešto kažem da bih zadovoljio nekoga na Zapadu, a da do rešenja ne dođe. Meni je cilj da zadovoljimo građane Srbije i da do rešenja dođemo i da građani Srbije, ne mogu da kažem da budu srećni, ali da dobro razumeju šta nam je budućnost, a da istovremeno ne budu poniženi lošim rešenjem", rekao je predsednik Srbije.

U svakom slučaju, dodao je, na tom rešenju će raditi ozbiljno, odgovorno i hrabro, sa željom da se rešenje pronađe.

"Jedino u šta sam siguran je da ono neće biti bezbolno za nas Srbe", zaključio je predsednik Srbije.

"Kakva bi to bila budućnost Srbije bez Nemačke?"

Predsednik Vučić je rekao da to što Nemačka ima drugačiji odnos prema Kosovu i Metohiji od Srbije neće promeniti naš odnos prema toj zemlji, jer je Srbija od Nemačke dobila mnogo u poslednje vreme, a to će se u budućnosti samo povećavati.

"Nemačka ima drugačiji odnos prema KiM nego Srbija, ali moram da vas pitam da mi objasnite kakva bi to bila budućnost Srbije bez Nemačke", upitao je predsednik nakon sastanka sa premijerom nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg.

Vučić je rekao da "oni koji mu sole pamet" kako je Srbija popustljiva, treba da se zapitaju hoće li da se odreknemo pet milijardi razmene sa Nemačkom i da otpustimo ljude koji rade u nemačkim kompanijama u Srbiji.

"Ja svakako mislim da nije rešenje da ne razgovaramo ni sa kim ko je priznao KiM", poručio je Vučić na pres-konferenciji.

Predsednik Srbije je rekao da bi i on voleo da Nemačka nije priznala KiM.

"Da li bih voleo da nisu priznali KiM – da, ali to su uradili. Pa ipak, možemo i moramo da naučimo mnogo od Nemaca. Dobijamo i dobijaćemo mnogo više, i to, pre svega, u znanju i obrazovanju", istakao je srpski predsednik.

Osvrnuo se i na dualno obrazovanje, što je, kako je preneo novinarima, bila jedna od tema razgovora sa premijerom nemačke pokrajine.

"Kad bi Krečman znao da je teže uvesti dualno obrazovanje u Srbiji nego rešiti bilo koji drugi problem na Balkanu – ne bi verovao, ali je to baš tako. Zato mi danas uvozimo radnu snagu, imamo manjak vodoinstalatera, varilaca...", rekao je Vučić.

Upravo iz tog razloga, kaže predsednik, Srbija mora da uvozi radnu snagu.

Vučić je ponovio da se Srbija neće odreći prijateljstva sa Nemačkom jer, kako je naglasio, Nemačka bez Srbije može, ali Srbija bez Nemačke "mnogo, mnogo teško".

"A snažna Nemačka i ne želi bez Srbije, želi da pomogne evropski put, da pomogne dodatnim investicijama", zaključio je Vučić.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво