Tužioci: Ima pomaka u amandmanima, ali bez suštinske razlike

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra da Nacrt ustavnih amandmana, koji je Ministarstvo pravde uputilo Venecijanskoj komisiji, ne sadrži suštinske razlike u odnosu na radni tekst, mada, kažu, ima određenih pomaka, kao što je zabrana uticaja na tužilaštvo u konkretnim predmetima.

Tužioci u saopštenju navode da nacrt amandmana čini skroman pomak u odnosu na radni tekst, kada je u pitanju garantovanje zabrane uticaja na javno tužilaštvo u pojedinačnim predmetima, vraćanje funkcionalnog imuniteta i samostalnosti, kao i uvođenje pravnog sredstva protiv obaveznog uputstva, tužioci smatraju da to nije dovoljno.

Tvrde da nacrt zadržava u celosti rešenja koja su problematična sa stanovišta depolitizacije pravosuđa i vladavine prava.

I dalje se protive rešenju prema kome su tužioci (četiri) manjina u Visokom savetu tužilaca (VST), dok su "istaknuti pravnici" (pet) koje bira Narodna skupština zajedno sa ministrom nadležnim za pravosuđe u većini, jer kako kažu, to rešenje omogućava da VST donosi odluke bez ili protivno glasovima tužilaca.

Takođe, ostaju pri primedbi na to što je izbor svih javnih tužilaca poveren Narodnoj skupštini, umesto VST, a za izbor Vrhovnog javnog tužioca, umesto kvalifikovane većine, propisana je prosta većina.

Izbor tužilaca od strane proste parlamentarne većine je mehanizam koji ostavlja prostor za kontrolu tužilaštva od strane parlamentarne većine, navode tužioci.

Udruženje je pozvalo Vladu Srbije da ponovo otvori javnu raspravu i omogući suštinski dijalog u cilju iznalaženja najboljih ustavnih rešenja koji garantuju vladavinu prava, nezavisno, pravično, efikasno i odgovorno pravosuđe u korist svih građana Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво