Dačić: Nećemo menjati stav prema Rusiji

Ministar Ivica Dačić je, na konferenciji za novinare posle susreta sa šefom diplomatije San Marina Nikolom Rencijem, rekao da očekuje da će EU nastaviti sa konstantnim nametanjem obaveze da moramo, mnogo ranije nego što bi pristupili Uniji, da usaglašavamo u potpunosti našu spoljnu politiku.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da Srbija neće menjati svoj stav prema Ruskoj Federaciji.

Dačić je, na konferenciji za novinare posle susreta sa šefom diplomatije San Marina Nikolom Rencijem, rekao da očekuje da će EU nastaviti sa konstantnim nametanjem obaveze da moramo, mnogo ranije nego što bi pristupili Uniji, da usaglašavamo u potpunosti našu spoljnu politiku.

"Mi smo sami krivi, jer smo ih navikli, pošto smo na početku usaglasili više od 90 odsto naših akata. Ali tada je bila situacija drugačija, nije bila kriza u Ukrajini. Sada je taj procenat uaglašenosti opao i zbog toga stalno vrše pritisak da moramo da se pridružujemo merama prema Ruskoj federaciji i drugim državama", kazao je Dačić.

Šef diplomatije je istakao da Srbija prema prijateljima ne može da se ophodi na takav način i da to nije u nacionalnom interesu.

"Ne možemo da tražimo pomoć oko Kosova i Metohije, a s druge strane se pridružujemo sankcijama. To ne bi bilo ni moralno, ni politički pošteno", podvukao je Dačić.

Dačić o izborima u Crnoj Gori: Rešavati pitanja od interesa za dva naroda

Ministar Dačić rekao je da, pošto je na predsedničkim izborima u Crnoj Gori pobedio Milo Đukanović iz partije koja je na vlasti, ne očekuje da će doći do promene u odnosima dve zemlje, ali da treba da se usresrede na rešavanju osnovnih pitanja koja su od interesa dva naroda.

"Mislimo da naši odnosi treba da budu što sadržajniji i baziraju se na rešavaju osnovnih pitanja koja su od interesa dva naroda, a ne da se bavimo velikim globalnim temama i pitanjima", naglasio je Dačić.

On je rekao da je zbog toga, pored čestitke na pobedi, upućena i želja za daljim jačanjem i unapređenju naših odnosa.

Prema njegovim rečima, treba se usresrediti na praktično rešavanje otvornih pitanja koja se tiču onoga što je za Sbriju najvažnije, a to su građani Crne Gore srpskog porekla.

Upitan za izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tradicionalnom prijateljstvu sa Crnom Gorom, Dačić je kazao da se radi o nekim novim, nametnutim prijateljstvima.

"Ne verujem da su tradicionalna i ne verujem da su iskrena. Kada je reč o našim odnosima, to su odnosi tradicionalnog, iskrenog prijateljstva, podrške srpskog i crnogorskog naroda. Interesi nam nisu suprostavljeni, već su nam zajednički", zaključio je Dačić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво