Borisov u Prištini: Zadatak da se pronađe kompromis, da bismo išli napred

Bugarski premijer Bojko Borisov najavio je da, ukoliko Beograd i Priština ne regulišu međusobne odnose, za njih neće biti mesta u Evropskoj uniji.

"Ne mogu da vam dajem savete, samo mogu da kažem da ukoliko ne potpišete sporazum, ni Beograd ni Prištine neće se pridružiti Evropskoj uniji. To je veoma važno, i važno je da EU ne želi da se vaši istorijski i geografski problemi prenesu u Evropski savet. Tako da je vaš zadatak da nađete neophodni kompromis, da bi smo mogli da idemo napred", rekao je Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Prištini.

U svojstvu premijera zemlje koja u prvih šest meseci predsedava Evropskom unijom, Borisov je poručio da je bitno da se ne gleda nazad, već samo napred.

"Da potpišemo sporazume i da u maju na samitu u Sofiji, možemo da kažemo evropskim liderima da su svi na Balkanu odlučni, i da nema drugog puta, osim onog napred, prema EU", rekao je Borisov.

Nije definisao status kosovskih predstavnika na predstojećem samitu u Sofiji, ali je najavio njihovo učešće.

"Naći ćemo način kako da to uradimo, da bi mogli da učestvuju", naveo je Borisov.

Apelovao je na postizanje mirnih rešenja na Balkanu i u tom kontekstu naveo da je prijateljima Plenkoviću i Vučiću, "uvek o Kosovu govorio kao prijatelju".

"Imate ogroman teret na leđima, ali sa predsednikom Vučićem treba da završite. Neću reći nešto drugo kao alternativu, jer nema druge alternative", rekao je Borisov.

"Vi imate obavezu da zajedno sa Srbijom rešite probleme. Verujem da će onda EU gledati drugim očima. Treba da se posvetimo radu na upriličenju susreta u Sofiji", podvukao je bugarski premijer.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na konferenciji za novinare rekao da je „u Sofiju pozvan kao predsednik Kosova".

"Na tom skupu će glavna tema biti mir, Kosovo će učestvovati na skupu u Sofiji i ja sam zahvalan premijeru Borisovu na intervenciji", rekao je Tači, koji je zatim naveo da je "EU na potezu".

Borisov u Prištini boravi na poziv Hašima Tačija, a osim sa njim, sastao se i predsednikom parlamenta Kadri Veseljijem i predsednikom vlade Ramušom Haradinajem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво