Vučić za RTS o Siriji: Ovo je za nas bolno podsećanje, ne treba da se mešamo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući napade SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji rekao da to za nas predstavlja bolno podsećanje na period kroz koji smo prošli. Mi smo mala zemlja, ne treba da se mešamo, rekao je Vučić za RTS.

Tokom noći SAD, Velika Britanija i Francuska su sprovele vazdušne napade na ciljeve u Siriji. "Za sve nas koji smo stariji od 18, 19 godina ovo predstavlja bolno podsećanje na period kroz koji smo prošli", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS.

Istakao je da je Srbija mala zemlja i da u igri velikih sila ne treba da se meša, ali da je svima jasno šta građani Srbije osećaju.

Napad je, rekao je predsednik, pokazao nekoliko stvari.

"Politika vojne neutralnosti, politika u kojoj se uzdate 'u se, i u svoje kljuse', je jedina politika koju možemo da vodimo jer politika 'biti na strani jačeg', ne mora da znači da smo na strani morala i pravde", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je politika koju je Srbija ustanovila o vojnoj neutralnosti takva da razumemo svoje mesto u svetu.

"Mi smo mala zemlja, brojčano mali narod, moramo sa svima da razgovaramo i da pokušamo da imamo partnerski i, s kim je moguće, prijateljski odnos, da čuvamo svoju zemlju i izbegavamo svaku mogućnost za ovakav scenario, ne samo u našoj zemlji nego i u regionu", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao i da udari koji su sinoć sprovedeni pokazuju i da živimo u svetu koji je prožet strahovitim sukobima i da se zbog vojnih i političkih interesa začas mogu stvoriti krizna žarišta.

"Takvu atmosferu nismo imali od Drugog svetskog rata, iako mene mnogo više podseća na atmosferu pred Prvi svetski rat. Ne tvrdim da će bilo šta od toga biti jer su interesi i razorna moć svih strana užasno veliki. Naše je da izvučemo pouke i zemlju pozicioniramo na dobar način, da obezbedimo sigurnost za naše građane i na tome radimo svakog dana", kaže predsednik Srbije.

Dodaje da sve što se danas dešava pokazuje koliko je važno da razumemo da mir i stabilnost nisu nešto što je zauvek dato.

"Jedan dan ratovanja može da vas vrati desetine godina unazad", rekao je Vučić.

Navodi da je Srbija opredeljena za mir i stabilnost. 

"Imamo u poslenjih 25 godina najveći trend rasta, ali ne možemo da se vratimo na 1989. godinu kada je u pitanju BDP, što pokazuje koliko smo godina vraćeni unazad, ne samo svojom krivicom, ali i nerazumevanjem svetskih prilika i svega što se oko nas dešava. Važno je pokazati oprez, smirenost i odgovornost i čini mi se da ljudi danas mnogo bolje razumeju moje reči od juče, a koje su mogli da čuju i od kancelarke Angele Merkel, a to je – mir i stabilnost gotovo po svaku cenu", poručio je predsednik.

"Kina i Nemačka vode mudru politiku"

Odgovarajući na pitanje kako će napadi uticati na pažnju SAD i Evrope na region, Vučić je citirao reči bugarskog premijera Bojka Borisova.

"Imate pet mesta, jedno je Južna Koreja, jedno Sirija, zatim odnosi Grčke i Turske, a poslednja dva na Balkanu", rekao je predsednik Srbije.

Navodi da je Kina mudrom politikom prigrlila, pritisnula, pa opet prigrlila Kim Džong Una da bi oterala opasnost iz svoje blizine.

"Očigledno su uspeli u tome, jer se ponašaju mudro i pametno", naveo je Vučić.

Istakao je da i Nemačka vodi mudru politiku, ali da je za nas važno da smo razumeli kako razarajuće mogu biti posledice bilo kakvog sukoba.

"Dok to ne vidite sve je na priči i emocijama. Važno je da insistiramo na tome, da mir čuvamo, zemlju razvijamo i da nam najbolje vesti budu CTF, fabrika u Pančevu ili 'Simens' u Kragujevcu, da se radujemo novim investicijama i boljem životu i da razumemo da ne može da bude sve po našem, ali da svojom većom ekonomskom snagom i boljim pozicioniranjem obezbedimo da Srbija ima zasluženo i poštovano mesto u svetu", rekao je predsednik Srbije.

"Važno da jačamo svoju armiju"

Vučić je zahvalio Srbima na Kosmetu što nije došlo do sukoba 26. marta.

"Jedan metak da je opalio ko zna kako bi se sve završilo. Zahvaljujem Srbima što do toga nije došlo ali to pokazuje koliko je sve krhko i zahteva rada i energije. Zadovoljan sam što smo uspeli brzo da razgovaramo sa francuskim ministrom spoljnih poslova i sa Angelom Merkel koja je stvari na Balkanu razumela i definisala bolje nego što bih ja mogao", dodaje predsednik Srbije.

Kaže da je važno da se nastavi sa novim projektima, sa izgradnjom stanova za – vojsku, policiju BIA.

"Moramo da budemo tihi i radimo na ekonomskom napretku ali i da jačamo naše bezbednosne snage i armiju, da budemo spremni sebe da zaštitimo a nikoga da ne ugrožavamo. Na kraju krajeva, niko nikoga nigde neće da štiti. Moramo da vodimo pametnu politiku koja će da nas vodi u ekonomski boljitak, ali da uvek znamo da možemo da budemo, ni krivi ni dužni, nečija žrtva za 20, 50 godina i zato moramo da imamo modernu, brzu, sposobnu i efikasnu armiju", zaključio je Vučić.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво