Merkelova sa Vučićem: Srbija igra ključnu ulogu

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je, na pres-konferenciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da se u Briselu vode važni razgovori, te da Srbija igra ključnu ulogu i što se tiče Kosova i što se tiče Bosne i Hercegovine. Srbija će dati sve od sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu, rekao je Vučić.

Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, poručila je kancelarka Angela Merkel i istakla da novim susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem želi da dâ doprinos u pronalaženju rešenja na Balkanu.

Ukazala je da je plan da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je pitanje Zapadnog Balkana visoko na agendi bugarskog predsedavanja EU.

Podsetila je da je o važnosti razvoja Zapadnog Balkana govorio i predsednik EK Žan Klod Junker, tokom nedavne posete tom regionu.

Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u "Berlinskom formatu" u Londonu.

"Federika Mogerini, visoka predstavnica EU, vodi veoma važne razgovore, gde Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova, a i što se tiče Bosne i Hercegovine. Stoga je veoma važno da imamo intenzivnu i blisku razmenu mišljenja", rekla je Merkelova pred sastanak sa srpskim predsednikom iza zatvorenih vrata.

Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u "Berlinskom formatu" u Londonu.

Kancelarka je rekla i da su glavne teme razgovora sa Vučićem saradnja Nemačke i Srbije, ali i razvoj regiona.

Dodala je da se to uvek povezuje sa razgovorima o kursu reformi koje Srbija hrabro sprovodi, te da je to kompliment predsednici Vlade i ministrima.

"Radujem se današnjem sastanku. Ovim susretom želimo da doprinesemo da pronađemo rešenje, bez obzira na to što to nekada može biti teško", rekla je Merkelova i izrazila je zadovoljstvo što je Vučić ponovo u Berlinu.

Vučić: Učinićemo sve da se izbegnu sukobi na Balkanu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve od sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

"Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu", poručio je Vučić. Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove.

"Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme, zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stvari u regionu.

Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu.

"Očekujemo razmenu od pet milijardi evra" 

"U bilateralnim odnosima napravili smo krupne pomake napred", rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla četiri milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

"Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU", konstatovao je Vučić.

Vučić je primetio da loše vesti u Srbiji, kao i u velikom broju drugih zemalja, dominiraju iako su juče, na primer, u Srbiji postavljena dva kamena temeljca za dve nove nemačke fabrike.

"Dominiraju te lošije vesti o nedovoljnoj stabilnosti. Verujem da ćemo uz nemačku i evropsku pomoć moći sve to da prevaziđemo i građanima garantujemo sigurnu budućnost", rekao Vučić.

Nakon obraćanja medijima, usledio je radni ručak Angele Merkel i Aleksandra Vučića.

Predsednika Srbije dočekala je nemačka kancelarka ispred sedišta šefice nemačke vlade.

Vučića je, uz vojne počasti, na aerodromu u Berlinu dočekao počasni špalir nemačke vojske i ljudi iz protokola nemačke kancelarke.

Ovo je bio 12. susret Vučića i Merkelove do sada, a drugi za mesec i po dana.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се