Vučić danas sa Angelom Merkel

Na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel, predsednik Srbije boravi u Berlinu. To je njihov 12. susret do sada, a drugi za mesec i po dana. Sa kancelarkom će imati radni ručak, a Kosovo i Metohija i odnosi Beograda i Prištine su jedna od glavnih tema razgovora za koje je predsednik pre odlaska rekao da očekuje da neće biti laki.

Iz Kabineta kancelarke Angele Merkel najavljeno je da su na dnevnom redu bilateralni odnosi, evropska i regionalna pitanja, kao i ekonomska saradnja.

Očekuje se da će u fokusu razgovora biti Kosovo i Metohija, pokretanje dijaloga Beograda i Prištine sa mrtve tačke, kao i sprovođenje Briselskog sporazuma.

Ovi učestali susreti predsednika Srbije i nemačke kancelarke su, prema oceni poznavalaca prilika, dokaz da između dvoje zvaničnika postoji kredibilan odnos poverenja i da je to dobar signal za evropsku budućnost Srbije.

U nastavku diplomatske ofanzive, Vučić će o rešavanju kosovskog problema razgovarati i sa drugim evropskim i svetskim liderima, a prva stanica je Nemačka kao najvažnija i najmoćnija zemlja EU.

Predsednik je, dan pred posetu Nemačkoj, izjavio da razgovori neće biti laki i dodao da stalno razmišlja o tome šta i na koji način da kaže kancelarki Merkel, a u cilju da se pozicija Srbije unekoliko popravi, poboljša.

"Ali oni su velika sila, mi smo mali, da li ću uspeti... ne znam", rekao je Vučić.

Svaki susret predsednik Vučić iskoristi da razgovara sa kancelarkom o novim nemačkim investicijama u Srbiji, te će se danas u Berlinu razgovarati i o ekonomskoj saradnji.

Nemačka je jedan od naših najvećih investitora i najznačajniji spoljno-trgovinski partner. Robna razmena je prošle godine iznosila 4,4 milijarde evra, a nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 44.000 ljudi.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара