Dačić: Dijalog Srbije i Francuske intenzivan i sadržajan

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, na sastanku sa francuskim ministrom evropskih i inostranih poslova Žan Ivom le Drijanom, istakao da je ova poseta potvrda obostrane želje da odnosi dve zemlje budu još dinamičniji i sadržajniji.

Ivica Dačić je istakao da je politički dijalog Srbije i Francuske veoma intenzivan i sadržajan.

Rekao je da će Srbija i Francuska, kao strateški partneri i istorijski saveznici, nastaviti da, kroz prijateljski dijalog i uvažavanje obostranih interesa, doprinose unapređenju ukupne saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U srdačnom razgovoru je dogovoreno da Srbija i Francuska zajednički obeleže jubilej, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i, naredne godine, 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Dačić je zahvalio na podršci Francuske procesu evrointegracija Srbije, podsećajući da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji prioritet naše spoljne politike, kao i na podršci Francuske za kandidaturu Srbije za pridruženo članstvo u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.

Ministar Le Drijan je potvrdio interes Francuske da intenzivira politički dijalog i bilateralne odnose sa Srbijom.

Preneo je želju predsednika Francuske Emanuela Makrona da dođe u posetu Srbiji do kraja godine, kao i da tom prilikom bude otkriven Spomenik zahvalnosti Francuskoj, na čijoj rekonstrukciji zajednički rade obe države.

Istaknuto je da Francuska Srbiju vidi kao lidera u regionu, a posebno su pohvaljeni napori koje Srbija ulaže u unapređenje saradnje i očuvanje stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju.

Dačić uručio je francuskom kolegi reprint izdanje knjige Jovana Cvijića iz 1918. godine "Balkansko poluostrvo i južnoevropski narodi" i zlatnik posvećen vojskovođi Živojinu Mišiću.

Ministar Le Drijan uručio je ministru Dačiću dokument iz 1915. godine.

Reč je o instrukciji ministra spoljnih poslova ambasadama Francuske u Londonu, Petrogradu i Rimu u vezi sa podrškom saveznika srpskoj vojsci i srpskom narodu, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара