Šarović: Nema osnova da se Šešelju oduzme mandat

Poslanik SRS-a Nemanja Šarović navodi da nema osnova da se predsedniku te stranke Vojislavu Šešelju oduzme poslanički mandat, nakon presude u Hagu.

Nemanja Šarović je novinarima u parlamentu rekao da je Vojislav Šešelj slobodan čovek, i da se on za poslanika kandidovao i izabran je, nakon što se vratio iz Haga.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je juče Šešelja zbog progona Hrvata u Vojvodini na kaznu zatvora od deset godina, koju, inače, neće služiti pošto se u kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru.

"Nikakvog osnova, u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, ne postoji da bi njemu bio oduzet mandat", rekao je Šarović i dodao da je Šešelj odslužio tu kaznu.

Drugačija situacija bi bila, dodao je, da neko kao izabrani poslanik počini neko krivično delo za koje bi bio osuđen na bezuslovnu zatvorsku kaznu dužu od šest meseci, jer se u tom slučaju oduzma mandate.

To je, rekao je Šarović, možda želja onih koji bi da uklone Šešelja sa političke scene, "u čemu nisu uspeli za 12 godina", koliko je bio u pritvoru u Hagu.

"To je još jedna od nametnutih tema koja služi da se skrenu misli građana sa onoga što jeste tema, a to su posledice ovakve presude po srpski narod i činjenicu da takva presuda po prvi put implicira da je na području Srbije postojao ratni sukob u kome je počinjen ratni zločin. To je još jedan apsurd Haškog tribunal", rekao je Šarović.

Dodao je da u Srbiji nije bilo sukoba, ni sistematskog napada na civile, pa ni na hrvatske civile, kao i da je jučerašnja presuda pokušaj da se pokrije bruka i sramota Haga zbog svega što je urađeno u procesu protiv Šešelja.

broj komentara 0 pošalji komentar