Parlament – Đurišiću četiri opomene, deo opozicije napustio sednicu

Skupština Srbije započela je raspravu o setu finansijskih zakona, kao i o dopunama zakona o o reviziji, faktoringu, poreskom postupku i administraciji. Nastavak sednice sutra. Čitavo prepodne poslanici utvrđivali dnevni red. Pošto su poslaniku SDS-a Marku Đurišiću izrečene četiri opomene i zabrana učestvovanja u radu parlamenta na 20 dana, deo opozicije napustio salu.

Poslanici srpskog parlamenta započeli su objedinjenu raspravu o 19 tačaka dnevnog reda uz paket finansijskih propisa, kao i o Predlogu zakona o planskom sistemu Srbije. Rad će nastaviti sutra.

Rasprava je prvi put posle godinu i po dana počela u istom danu kada je utvrđivan dnevni red, uprkos tome što je opozicija imala više od 180 predloga za njegovu dopunu.

Deo opozicije napustio je sednicu protestujući što su Marku Đurišiću iz Socijaldemokratske stranke, izrečene četiri opomene i mera udaljenja sa sednice, nakon što je tražio da se utvrdi kvorum, u koji je, kako je naveo, posumnjao.

Predsednica parlamenta Maja Gojković istakla je da neće dozvoliti vređanje predsednika parlamenta, "kako god da se zove".

"Bez urlanja i bez vikanja u toku glasanja. Kad ste u parlamentima širom sveta, znam da ste vrlo tihi i mirni i da poštujete pravila, te vas pozivam da poštujete i svoj nacionalni parlament, a ne da se ponašamo drugačije u Briselu i Strazburu, a kad smo u Beogradu, onda pravimo haos", rekla je Gojkovićeva.  

"Nisu glasala 138 poslanika što znači da kvorum iznosi 139 poslanika. Izričem vam i treću opomenu jer ne mogu da radim ovako", rekla je Gojkovićeva.

"Sram vas bilo", uzvratio je Đurišić, nakon čega mu je predsednica Skupštine Srbije izrekla i četvrtu opomenu i meru udaljenja sa sednice, tvrdeći da joj je poslanik SDS-a rekao "šta je bre, ćorava".

Deo opozicije napustio skupštinsku salu

Poslanici dela opozicije napustili su zasedanje u znak solidarnosti sa Đurišićem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslanici DS-a, SDS-a, Nove stranke, kao i oni iz kluba samostalnih poslanika, Narode stranke, Pokreta za spas Srbije poručili su da će se sutra vratiti u parlament i nastaviti borbu.

Đurišić je, objašnjavajući kako je dobio četiri opomene i meru udaljenja sa sednice, rekao da je on jednostavno posumnjao u kvorum i tražio da se to utvrdi.

"Danas je na sednici skupštine na jedan novi nivo podignuto urušavanje parlamenta. Ja sam tražio da se utvrdi kvorum, onako kako sam to mogao, sa svog mesta... kažnjen sam sa 50 odsto od plate i udaljen na 20 dana", rekao je Đurišić.

Kako je rekao, očigledno je da vlast ne može ni malo kiritke da istrpi, te dodao da je uveren da će svi poslanici koji budu kritički govorili doživeti istu sudbinu.

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić rekao je da je Đurišić dobio "nepravednu kaznu" i podsetio da on iz sednice u sednicu traži razrešenje predsednice parlamenta Maje Gojković.

Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da je Đurišić tražio da se utvrdi kvorum kada je bilo očigledno da ga nema, te da je sednica koja je u toku, zbog toga nelegalna.

Živković je poručio da će se poslanici sutra vratiti kako bi pokazali da imaju hrabrosti da nastave bitku.

Poslanik Nova Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović najavio je mogućnost izlaska opozicije iz parlamenta ukoliko se ne postigne komprimis sa poslanicima vladajuće koalicije.

"Ja nisam za to. Jesam da se koriste mogućnosti koje skupštinska govornica pruža, ali postoje neke granice preko kojih se neće moći ići. Ne znam da li je vlast spremna za kompromis, ali mislim da je i njima u interesu da imaju opoziciju u skupštini, a to znači da ipak istoleriše nešto što opozicija ima da kaže", rekao je Vukadinović komentarišući atmosferu u parlamentu poslednjih meseci, za koju kaže da jednostvno ne ostavlja mnogo prostora za alternativu.

Opomenu je zaradio i Radoslav Milojičić iz Demokratske stranke. Nakon što su poslanici DS-a, NS-PSS-a i Kluba samostalnih poslanika solidarišući se sa Đurišićem do sutra napustili sednicu, na kratko je određena pauza, jer u sali nije bilo dovoljno poslanika za glasanje o dnevnom redu.

Predlažući izmene i dopune Zakona o odbrani, Milojičić je naveo da je dobro da se promeni Zakon o odbrani i da to nema veze ni sa jednom političkom partijom.

Polemika Đorđevića i Mirčića

Ministar za rad Zoran Đorđević u popodnevnom delu sednice obrazložio je samo prvu tačku dnevnog reda - Predlog zakona o planskom sistemu Srbije i pozvao poslanike da podrže i ostale zakonske predloge.

Taj predlog zakona, prema Đorđevićem rečima, donosi se zbog potrebe da se uspostavi efikasan, transparentan, koordinisan i realističan sistem planiranja Srbije, koji pokriva sve ključne aspekte socijalne i ekonomske razvojne politike i potpomaže razvoju i rastu Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave.

Đorđević je kratko polemisao sa poslanikom SRS-a Miloradom Mirčićem, koji smatra da su neke tačke dnevnog reda bile iznuđene i da su stavljene zbog Organizacije za kontrolu i sprečavanja pranja novca FATF-a.

Agencija je, kaže Mirčić, jasno stavila do znanja da se Srbija nalazi na "crnoj listi" što se, dodaje, dugo krilo od javnosti, navodeći da je očigledno da je Evropa izgubila strpljenje i da je morala da prinudi Srbiju da sistemski to reši.

Upitao je "kako verovati onima koji su ukrali intelektualnu svojinu" da će se boriti protiv pranja novca i drugih nelegalnih radnji, a dotakao se i napada na guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković u Crnoj Gori pre nekoliko godina.

"Reagovala je obaveštajna služba Crne Gore i rekla je da je sve predočila, i da su guverner i Vlada Srbije upoznati, a onda se prekinulo sa informacijama. Šta se krije iza dodatnih informacija, da li je u pitanju neka transakcija? Znam da i vi, ministre, poznajete osobu i znam da vam je stalo da zaštitite njen integritet", rekao je Mirčić.

Đorđević je pozvao Mirčića da, ako ima neke informacije, prijavi MUP-u, a "kada pričamo o osobi koju znamo obojica, stičem utisak da postoji jedna vrsta ljubomore prema toj osobi. Očuvala je devizne rezerve, imamo najstabilniji kurs..."

Mirčić je rekao da on nije ni u kakvim emotivnim vezama sa bilo kojom osobom iz vlade i ponovio tvrdnju da se Srbija nalazi na listi FATF-a sa Jemenom i Sirijom kada je u pitanju terorizam, da to nije naivno i da nema potrebe da se sada "nadgornjavaju".

Odgovorio mu je šef poslanika SNS Vladimir Orlić koji je kazao da ne postoji crna lista na kojoj se nalazi Srbija, kao i da nije istina da se bilo šta krilo od javnosti.

Naveo je da je Srbija u režimu monitoringa i da je, u trenutku kada je počeo da se vrši monitoring, od 40 već bila ispunila 35 preporuka te organizacije.

Pred poslanicima je set finansijskih zakona, između ostalog će raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u i akcizama.

Raspravljaće se i o izmenama i dopunama zakona o deviznom poslovanju, kao i o dopunama zakona o računovodstvu.

Na dnevnom redu su dopune Zakona o reviziji, izmene i dopune Zakona o faktoringu, poreskom postupku i administraciji.

Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o davanju garancije za izgradnju vetroparka "Kostolac", o garancijama za "Srbijagas", a polemisaće se o izmeni i dopuni Konvencije o privremenom uvozu. 

Među tačkama je i potvrđivanja finansijskog ugovora za železničku prugu Niš-Dimitrovgrad kao i još nekoliko sporazuma.

Skupština će raspravljati i o izboru članova Državne revizorske institucije (DRI), organizaciji rada Narodne skupštine i izboru člana Komisije za hartije od vrednosti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи