Kako slučaj Skripalj utiče na male države?

Više od 20 država proteralo je više od 130 ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom. Slučaj Skripalj ima odjeka u celom svetu, čak i u onim zemljama koje ne žele da se svrstaju ni na jednu stranu. Dokle bi diplomatski rat mogao da potraje i kako utiče na male države, uključujući i našu?

Srbija je sigurno mesto za ruske diplomate. Poruka koju Beograd šalje Moskvi jasna je i nedvosmislena. Ipak, ne prolazi bez pritisaka, objašnjava šef srpske diplomatije.

"Ali Srbija ne funkcioniše na dugme, mi vodimo računa o našem interesu. Interes Srbije jeste da se utvrdi puna istina o svemu, ali Srbija svakako neće po automatizmu donositi odluke koje bi značile narušavanje naših prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, Kinom i drugim zemljama", kaže Ivica Dačić.

Tu odluku doneo je gotovo ceo komšiluk. Bosnu i Hercegovinu u proterivanju ruskih diplomata sprečilo je trovlašće, dok je Bugarska među deset članica Unije koje se za sada drže po strani.

"Male i srednje zemlje u stvari gledaju svoje interese u tome, u tom ratu, šta im je sada prioritet u ovom trenutku", rekao je Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić rekao je da, s druge strane, imate pritiske da neke zemlje to učine, a s treće strane imate zemlje koje bi da se pokažu da su pravovernije od Vašingtona pa su same požurile da proteraju nekog ruskog diplomatu.

"Najveći problem je što te male zemlje dolaze u režim packi. Ako se malo približite istoku, dobijate packu sa zapada, ako se malo približite zapadu, dobijate packu sa istoka. I mnogo je lakše zemljama koje su se na neki način opredelile i imaju saveznike iza sebe koji ih štite na sve moguće načine", smatra Jakšić.

Neopredeljene i male – takve države najteže plivaju u konfliktima velikih, objašnjavaju upućeni. A šansa da ih talas sukoba ne zapljusne, gotovo da ne postoji.

Zečević ističe da SAD imaju to načelo da pokušavaju da pridobiju što veći broj država odnosno da opkole tu državu za koju smatraju da je loš igrač u nekom određenom trenutku... "Velike države žele da imaj uticaj na svakom kvadratnom metru teritorije, za njih nijedna država nije nebitna, iako one pričaju – nemamo fokusa na ovom regionu", kaže Zečević.

Produbljivanje krize sužava manevarski prostor neutralnih. Tako bi, u slučaju zaoštravanja odnosa Istoka i Zapada, i Srbija morala da zauzme drugačiju poziciju.

"To su sve neki faktori koji otežavaju poziciju Srbije, a onda otežavaju njeno geostrateško opredeljivanje, povlačenje ovih ili onih poteza. Nego dolazite u situaciju da vodite iznuđenu diplomatiju kako i u kom trenutku, čiji je kontrolni paket akcija, da li je u Moskvi, Vašingtonu ili Briselu", rekao je Jakšić.

Zečević smatra da posledice za sada nisu toliko jake, možda se osećaju u slučaju Kosova.

"Postoji neki prag tolerancije prema nama mada nas je Velika Britanija pozvala da učestvujemo u diplomatskim sankcijama, naravno mi ne učestvujemo ni u ekonomskim sankcijama pa nije logično da učestvujemo u diplomatskim sankcijama. Rusija je naš veoma značajan partner kada je reč o zaštiti nacionalnih interesa u SB UN", kaže Zečević.

Naruku nam idu prognoze da je kriza prolazna, iako se činilo da bi mogla da dovede do globalnog rata. Kao dobar signal tumači se poziv američkog predsednika ruskom. Susret Trampa i Putina, ukoliko do njega dođe, biće u Vašingtonu. Želja srpskog šefa diplomatije bila je da se sretnu u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво