Dačić: Sijarto je sada najveći Srbin u međunarodnim odnosima

Najveći Srbin u međunarodnim odnosima sada je Peter Sijarto, jer toliko glasno, snažno i hrabro u teškim trenucima brani Srbiju, a možda i drugi tako misle, ali treba i da se kaže, poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je, prilikom otvaranja novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, toj zemlji na podršci koju pruža Srbiji na putu ka EU, a posebno šefu diplomatije Peteru Sijartu, koji je, kaže, "trenutno najveći Srbin u međunarodnim odnosima" jer snažno i glasno brani Srbiju.

Dačić je rekao da je Sijarto dosledan i glasan zagovornik politike proširenja i kao prvu sledeću članicu EU vidi upravo Srbiju, što je, kaže, iz našeg ugla, sa punim pravom.

"Mađarska suštinski razume stremljenje Srbije ka EU", rekao je Dačić.

"Srbiju često optužuju za neki koncept 'Velike Srbije'. Najveći Srbin u međunarodnim odnosima sada je Peter Sijarto, jer toliko glasno, snažno i hrabro u teškim trenucima brani Srbiju. Možda i drugi tako misle, ali treba i da se kaže", rekao je Dačić.

Dodao je da je u poslednjih pet godina došlo do velikog napretka u odnosima Mađarske i Srbije, pa su sada normalne stvari koje su nekada izgledale nemoguće i to, kako je naveo, treba da bude model za druge.

Sijarto je istakao da Mađarska smatra da Srbija ima mesto u EU. "Možda i drugi to misle, ali mi to kažemo glasno", poručio je Sijarto.

Naveo je da Srbija obezbeđuje mnogo više prava mađarskoj zajednici u Srbiji nego neke drugi mađarski susedi, koji su u EU, i da zato Mađarska ne dozvoljava da neko Srbiju kritikuje zbog odnosa prema manjinama.

"Mađarska pruža svu moguću podršku Srbiji, da se ubrzaju pregovori i njen ulazak u EU. Srbija će za ulazak biti spremna mnogo pre 2025. godine, kako je odredila EU", rekao je Sijarto.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара