Brnabić: Vučić razočaran reakcijama stranih partnera po pitanju KiM

Premijerka Ana Brnabić rekla je za RTS da je danas imala dug sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem a da su najviše vremena potrošili na pitanje Kosova i Metohije. Istakla je da nikada nije videla Vučića da je toliko razočaran reakcijama stranih partnera na poslednje događaje koji se tiču KiM.

Ana Brnabić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je situacija u vezi sa Kosmetom veoma teška.

"Mislim da je sve ono što se dešavalo u poslednje vreme nešto što je svojevrsni presedan. Ja sam takođe zabrinuta i razočarana nedostatkom reakcije naših partnera", poručila je Brnabićeva.

Kaže da nije čula nikakvu osudu onoga što se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici. Prema njenim rečima, taj ponedeljak je bio težak, kao i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koja se održala tim povodom.

"Mislim da je predsednik tada razmišljao hladne glave, bez emocija, jer da je pustio emocije da uzmu maha, situacija se ne bi dobro završila", rekla je Brnabićeva.

Navela je da je Vučić poslao dovoljno jasnu poruku predstavnicima SAD i EU, zahvaljujući čemu je Marko Đurić pušten, ali je istakla da situacija postaje sve teža.

"Ja sam krajem prošle godine, kada sam govorila na skupu u Hongkongu, bila veliki optimista da će se naći kompromisno rešenje. Pozivom na unutrašnji dijalog predsednik je dao jasnu poruku da je Srbija spremna na dijalog, da će uložiti mnogo u mir i stabilnost", navela je premijerka.

Međutim, kako kaže, kada su prošlog ponedeljka predstavnici Kancelarije za KiM otišli da razgovaraju o miru i kompromisu, oni su napadnuti dugim cevima.

"Imalo smo otmicu Marka Đurića a ljudi su bili tamo da razgovaraju o miru i kompromisu", kaže premijerka.

"Priština imala podršku svojih partnera"

Dodala je da je Priština imala apsolutnu podršku svojih partnera i da bi bilo naivno razmišljati da oni bilo šta mogu da urade bez podrške najjačih partnera.

Na pitanje o kome je reč, premijerka je navela da svi znaju ko su jaki partneri Prištine.

Ukazala je na to i da nije implementiran Briselski sporazum i poručila da očekuje od EU da se napravi pritisak da se sporazum implementira.

Kako je rekla, u aprilu će biti pet godina od Briselskog sporazuma a Beograd neće odustati od pune implementacije i na tome će nastaviti da insistira.

Ana Brnabić je navela da se vode razgovori sa SAD i EU o tome šta da očekujemo i istakla da Srbija neće odustati od nacionalnih interesa.

"Ali sve je teže očuvati mir i stabilnost", navela je premijerka i ukazala na racionalan pristup Srbije "u momentima nepoštovanja dogovora na temu najprostijih stvari".

Ističe da, kada Marko Đurić kao pregovarač ide na KiM, njemu dozvola ne treba, on šalje obaveštenje – a poslao ga je tri puta.

"Napadnut je, kidnapovan, pretučeni su članovi vlade u Prištini, pripadnici Srpske liste koji su uložili sav svoj integritet da sačuvaju mir i stabilnost na KiM i interese Srbije", istakla je Brnabićeva.

Govoreći o predstojećem samitu u Sofiji, poručila je da ne postoji opcija da Kosovo bilo gde može da prisustvuje kao država, jer nije država. Ističe da je Evropska komisija statusno neutralna i da pet članica EU nisu i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Rekonstrukcija će sačekati stabilnija vremena na KiM"

Premijerka je rekla da su se ona i predsednik tokom današnjeg razgovora dotakli i teme rekonstrukcije vlade, ali da su, kako kaže, zaključili da u ovom trenutku ima prečeg posla.

"Nacionalno jedinstvo je ključno. Što budemo jedinstveniji, bićemo jači, realno smo u izuzetno teškoj situaciji. Dobro je da imamo predsednika koji razmišlja hladne glave, tako da će rekonstrukcija sačekati stabilnija vremena na Kosovu i Metohiji", istakla je premijerka.

Dodala je da vlada funkcioniše kao tim, koji mora biti jedinstveniji nego ikada.  Ističe da su do sada ostvareni odlični rezultati.

"Ja sam i sa predsednikom danas prošla kroz sve rezultate tokom prvog kvartala. Bio je planiran deficit od 32 milijarde dinara, a mi smo u petak imali suficit od šest milijardi dinara. Dakle, rezultat je bolji za 38 milijardi", navela je premijerka.

Pored toga, dodaje, BDP je u granicama planiranog - oko 3,9 odsto.

"Sa dobrom situacijom u kasi nastavljamo dobar trend koji obećava da ćemo imati dodatno povećanje plata i penzija do kraja ove godine", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je, međutim, dodala da je zabrinuta zbog opšte regionalne i kompleksne situacije u svetu.

"Naša ekonomija će zavisiti od regionalne stabilnosti i to je ono što mene u ovom trenutku najviše opterećuje", poručila je Brnabićeva.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво