Fratini: Bez spuštanja tenzija nema nastavka dijaloga

Predsednik Instituta za međunarodne organizacije Franko Fratini ocenjuje da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini treba da vodi računa o tome da obaveze budu ispunjene, a ne samo da ponavlja da je neophodan dijalog.

Franko Fratini je osudio nedavne događaje u Kosovskoj Mitrovici i hapšenje Marka Đurića, te istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pravu kad kaže da je neophodno smirivanje napetosti.

"Ako ne smanjite napetosti, teško je imati dijalog", rekao je Fratini za Tanjug.

"Osuđujem prekomernu upotrebu sile kosovskih specijalnih snaga. Iznenađen sam, negativno, i veoma zabrinut", rekao je Fratini.

On ističe da je potrebno nastaviti dijalog, ali i da je isto tako važna primena Briselskog sporazuma.

"Beograd i Priština treba da ispune sve obaveze iz Briselskog sporazuma. Kosovo mora da ispuni formiranje zajednice srpskih opština. Nažalost, to još nije učinjeno", rekao je Fratini.

Upitan da li nove forme dijaloga između Beograda i Prištine, na šta je ukazano prilikom nedavnog susreta Vučić-Mogerini, znače angažovanje medijatora iz drugih zemalja, Fratini kaže da je "uvek skeptičan kada je reč o prisustvu međunarodnih medijatora".

Kako je rekao, i Priština i Beograd treba da prihvate Evropsku uniju u ulozi medijatora.

Prema Fratiniju, širenje grupe posrednika bi bio znak slabosti EU.

To bi, ocenio je, značilo da sama Unija nije u stanju da reši problem.

Voleo bi, navodi, da Evropa igra jaču ulogu, radije nego da je proširi na SAD, Nemačku, Italiju.

"Ako imate SAD, onda treba da imate i Rusiju", konstatovao je Fratini i ocenio da bi to onda sve zakomplikovalo, umesto da se problem reši.

Evropa treba da ojača sopstvenu ulogu i istraži načine u razrešavanju problema, smatra Fratini.

Upitan da li je rešenje kosovskog pitanja - šansa ili prepreka na putu Srbije u EU, Fratini je ponovio svoj ranije više puta izrečen stav - u kriterijumu Kopenhagena ne postoji uslov da se prizna Kosovo kao preduslov za prijem u EU.

"Pravila igre se ne mogu menjati dok igra traje. Postoje jasni principi da svaki kandidat mora da razreši bilateralne probleme uz dobru volju i duh, dijalog i tako dalje", rekao je Fratini.

Nije rečeno da nećete postati članica EU ako ne priznate drugi entitet ili zemlju, istakao je Fratini i podsetio da postoje članice EU koje nisu priznale Kosovo.

Prema tome, to bi bio primer duplih standarda.

"Postoji poglavlje 35 koje kaže - normalizacija odnosa. Normalizacija ne znači formalno priznanje", zaključio je Fratini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво