Haradinaj smenio bezbednjake, Pacoli protiv

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zatražio je ostavke ministra unutrašnjih poslova Fljamura Stefaja i šefa tajne službe Dritona Gašija, zbog kontroverznog hapšenja i izručenja šestorice navodnih "gulenista" Turskoj. Haradinaj i predsednik Hašim Tači tvrde da nisu bili obavešteni o ovoj akciji. Deportaciju izvele tajne službe Turske i Kosova, poručio kosovski premijer. Bedžet Pacoli protiv smene Stefaja. Erdogan: "Gulenisti" uhapšeni na Kosovu su u Turskoj.

Nova politička kriza potresa kosovsku vladu, pošto su se koalicioni partneri Alijansa za budućnost Kosova i Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija žestoko sukobili oko odluke premijera Ramuša Haradinaja da, zbog hapšenja i ekspresnog izručenja šestorice navodnih "gulenista" Turskoj, smeni ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne službe.

Haradinaj je o smeni Fljamura Stefaja i Dritona Gašija obavestio kosovskog predsednika, šefa parlamenta Kadrija Veseljija, ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija, kao i Fatmira Ljimaja i ministra za povratak u ostavci Dalibora Jevtića, piše Koha ditore.

"Na osnovu ustavnih nadležnosti, kao premijer, zatražio sam momentalno oslobađanje odgovornosti direktora Kosovske obaveštajne agencije, Driton Gašija i trenutačno oslobađanje odgovornosti ministra unutrašnjih poslova, Flamura Stefaja", navodi se u saopštenju kosovske vlade. 

Pacoli se, međutim, odmah usprotivio smeni Stefaja, pošto njegova stranka smatra da je ministar unutrađnjih poslova smenjen na zahtev Srpske liste zbog hapšenja šefa vladine kancelarije za KiM Marka Đurića.

U dokumentu o smeni Stefaja se, međutim, hapšenje Marka Đurića ne pominje.

"Još jednom želim da podvučem da su jučerašnje akcije u ovom slučaju u potpunosti neprihvatljive i u suprotnosti sa našim principima", navodi se u Haradinajevoj odluci, koju je objavio dnevnik Ekspres.

Avdulah Hotim, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, rekao je da premijer nema kontrolu nad vladom, policijom i institucijama. Takođe, navodi, jasno je da je predsednik zemlje prekoračio svoje nadležnosti i da to nije jedini slučaj.

"Mi ćemo tražiti moralnu i zakonsku odgovornost premijera. Ostavka ministra unutrašnjih poslova nije dovoljna. Od danas treba da se saglasimo o datumu novih izbora. Svima je jasno da ova vlada ne može dugo da opstane", rekao je Hotim.

"Deportaciju izvele tajne službe Turske i Kosova"

Haradinaj je o hapšenju turskih državljana govorio i na redovnoj sednici kosovskog parlamenta, gde je potvrdio da je njih šestoro već deportovano.

Istakao je da su "gulenisti" deportovani tokom jučerašnjeg prepodneva, kao i da je cela ta akcija izvedena bez njegovog znanja. Naveo je da je deportacija bila "bilateralna operacija" obaveštajnih službi Turske i Kosova.

"Prema prikupljenim informacjama oni su već u podne bili u Turskoj. Njihov odlazak je bio unapred pripremljen", rekao je Haradinaj.

Govoreći o smeni menistra unutrašnjih poslova, Flamura Sefaja, i kosovske tajne službe (AKI), Dritona Gašija, Haradinaj je rekao da je zahtev za njihovo razrešenje osnovan.

Istakao je da smatra da je deportacija "kršenje hijerarhije odlučivanja".

"Ovo je institucionalni presedan koji se ne sme dogoditi u budućnosti", rekao je Haradinaj i dodao da je Turska glavna podrška Prištini.

Turska agencija Anadolija navela je da su Turskoj izručeni "visokopozicionirani pripadnici" Gulenovog pokreta Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Husein Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaja i Jusuf Karabina.

U međuvremenu, u Prištini je pokrenuta peticija za smenu predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija zbog hapšenja i deportacije šest turskih državljana, piše portal Koha.

"Trebalo je pokrenuti proceduru smene predsednika u trenutku kada je potvrđeno njegovo učešće u jučerašnjem događaju", napisala je na Fejsbuku poslanica Mimoza Kusari Ljilja, povodom deportacije "gulenista".

Ranije danas, Pacoli je rekao da je naređenje za hapšenje šestorice turskih državljana izdao šef tajne službe Driton Gaši.

Šestorica turskih državljana, uključujući i nekoliko nastavnika, uhapšeno je i po hitnom postupku izručeno Turskoj, bez valjane procedure. Ankara tu grupu tereti za članstvo u organizaciji Fetulaha Gulena, najozbiljnijeg političkog protivnika predsedniak te države Redžepa Tajipa Erdogana.

Vlasti u Ankari terete Gulena za organizaciju neuspešnog državnog udara 2016. godine, nakon čega su smenjene ili uhapšene desetine hiljada navodnih pristalica njegovog pokreta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара