Dalibor Jevtić na sednici kosovske vlade zatražio otvaranje istrage

Član Predsedništva Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici vlade u Prištini otvaranje istrage i utvrđivanje odgovornosti za događaje u severnom delu Kosovske Mitrovice u ponedeljak kada je uhapšen Marko Đurić.

Dalibor Jevtić je podvukao da nije bilo odluke kosovske vlade o zabrani posete i zatražio odgovor zašto je policija upotrebila silu.

"Tražim odgovornost onih koji su naredili ili odobrili upotrebu sile i tražim da se u skladu sa tom odgovornošću, odgovorna lica, u skladu sa zakonima kazne", rekao je Jevtić.

Jevtić je članove kosovske vlade obavestio da se predstavnici Srpske liste povlače iz vlade.

"Mi više nismo deo kosovske vlade i trenutak je kada treba da se pogledamo u oči i da dobijemo odgovore na određena pitanja. Kao predstavnik Srba ili Srpske liste podsetio bih da smo od prvog dana govorili da nam je jedini cilj mir, stabilnost i saradnja i od prvog dana smo se na taj način ponašali, naš cilj se nije promenio", rekao je Jevtić.

Podsetio je da su članovi Srpske liste kad je bilo teško bili uz vladu da podrže procese koji su bili važni i da to ne treba zaboraviti, primetivši da je te iste poslanike sada napala kosovska policija.

Ministra unutrašnjih poslova je zato upitao da li je razmišljao o tome da je glasovima poslanika Srpske liste izabran na tu poziciju.

Upitao je da li kosovski političari znaju šta se desilo sa Rikalom.

"Želeo bih da je danas ovde Rikalo, da li ste pitali zašto i šta se dogodilo sa Rikalom? Tog dana su povređene 32 osobe. Oni nisu bili naoružani. Imali su samo papire i olovke. I kada je bačen suzavac u skupštini podržali smo vas jer je to opasno. Kosovska policija je bacila suzavac bez razloga", rekao je Jevtić, prenose kosovski mediji.

Upitao je da li bi se prema šefu prištinskog tima u dijalogu Arifiju tako ponašali da dođe u Beograd kao prema Đuriću u Prištini.

"Nije stvar u nacionalnosti, već je reč o ljudima. Ljudi se tako ne tretiraju. Ako ste otvoreni i želite da u budućnosti radimo u miru i tišini, najmanje što treba da uradite je da otvorite istragu o tome ko je odgovoran za ono što se dogodilo", rekao je Jevtić.

Istakao je da takve akcije čine štetu procesu saradnje i šire strah među srpskim stanovništvom, te podvukao da je razgovor jedini način za rešavanje problema, ali taj razgovor mora biti otvoren i iskren.

"Formiranje ZSO obaveza Prištine"

Navodi da ZSO mora da se formira i da je to obaveza Prištine.

"Zajednica srpskih opština obaveza je Prištine, ove vlade, i ona mora biti formirana i to nije protivzakonit čin", istakao je Jevtić.

Dalibor Jevtić je ministru infrstrukture Palju Ljekaju odgovorio da je potpuno neprihvatljiva njegova pretnja da će poslanici Srpske liste biti pohapšeni ako jednostrano formiraju Zajednicu srpskih opština.

Jevtić je, kako je saopšteno, takav stav izneo jer je ustavno pravo Srba da formiraju ZSO, koja je predviđena Briselskim sporazumom iz 2013.

"Ne znam da li je istina, Ljekaj, da ćete nas uhapsiti ako formiramo ZSO, pošto ne radimo ništa mimo onoga oko čega smo se dogovorili u Briselu. Ali da znate da se ne plašimo toga, ali nije u redu da tako pretite", rekao je Jevtić i napustio sednicu vlade.

Navodi se i da Jevtić smatra da je hapšenje šefa vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića u pnedeljak u Kosovskoj Mitrovici bilo potpuno neočekivano.

Osvrnuo se i na hapšenje koje se sinoć dogodilo u Peći, kada je osmoro Srba, novinara, koji su došli da rade emisiju o uzurpiranoj imovini, pet sati bilo zadržano u policiji.

"Ja ne znam stvarno kakve su to poruke i dokle ćemo tako", upitao je Jevtić.

Nakon obraćanja Jevtića kosovski premijer Ramuš Haradinaj je rekao da je događaj u ponedeljak bio jedna sekvenca i uverio da nije bio usmeren protiv građana i ministara, a da članove vlade policija nije prepoznala.

Pozvao je na saradnju i obećao da će ozbiljno shvatiti Jevtićeve reči.

Izrazio je uverenje da niko neće zloupotrebiti događaje od ponedeljka, kao i da to neće uticati na nazadovanje procesa.

U debatu, na sednici kosovske vlade, uključio se i zamenik premijera Enver Hodžaj, koji je rekao da "Kosovo ima ustavni sistem i pravni red koji treba poštovati".

Ukazao je da postoji Briselski sporazum koji reguliše posete, te da ni predstavnici Prištine ne idu u Srbiju mimo te procedure.

Đurić, tvrdi, nije poštovao nijednu proceduru, i dodaje da je on "prošle godine pet ili šest puta ilegalno ušao na Kosovo".

"Ovo nije bilo usmereno protiv srpske zajendnice, ali treba poštovati ustavni red", podvukao je Hodžaj zatraživši od Srpske liste da "ne bude instrument politike Beograda i da ne budu žrtva Đurića".

Kosovska policija je u ponedeljak upala u Mitrovački dvor, gde se održavao skup povodom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, i uhapsila direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Tom prilikom policija je koristila i suzavac i šok-bombe.

Marko Đurić je nakon hapšenja odveden u Prištinu pred prekršajnog sudiju, nakon čega je proteran u centralnu Srbiju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара