Ko je naredio akciju na severu Kosova, Haradinaj ili Tači?

Ni posle dve konferencije za novinare u Prištini, premijera Ramuša Haradinaja i šefa policije Špenda Madžunija, nije jasno ko je izdao naređenje za pokretanje akcije specijalaca na severu Kosova, tokom koje je uhapšen direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić. Dnevnik "Ekspres" tvrdi da je šef policije naredbu dobio direktno od Tačija, dok Haradinaj i Madžuni tvrde da je "poštovana linija komande".

Direktor kosovske policije Špend Madžuni je, govoreći pred komitetom za unutrašnje poslove kosovskog parlamenta, rekao da je akcija pokrenuta na osnovu odluke da se Đuriću ne dozvoli ulazak na Kosovo, ali nije jasno naveo ko je izdao naređenje za upad policije u Mitrovački dvor.

"Imali smo odluku vlade da se spreči ulazak na Kosovo i tu odluku sprovele su jedinice kosovske policije", rekao je Madžuni.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, takođe, nije direktno odgovorio na pitanje ko je naredio upad kosovskih specijalaca u Mitrovicu, navodeći da se "ne radi o naređivanju snagama, već sprovođenju zakona".

"Svake sekunde sam znao šta se dešava", rekao je Haradinaj novinarima u Prištini, ne komentarišući navode da je naređenje za akciju poteklo od Tačija.

"Poštovane su standardne procedure. Ministarstvo spoljnih poslova je odbilo da dozvoli ulazak, a ministarstvo unutrašnjih poslova je sprovelo naređenje. Predsednik i vlada su nadgledali situaciju", rekao je Haradinaj novinarima posle sednice kosovskog saveta za nacionalnu bezbednost.

Dnevnik Ekspres, međutim, navodi da je plan za hapšenje Marka Đurića potekao iz Tačijevog kabineta, tvrdeći da je akcija na severu dovela do zahlađenja odnosa između koalicionih partnera.

U brutalnoj akciji u Kosovskoj Mitrovici, prema izveštajima iz tamošnje bolnice, povređene su 32 osobe, od kojih osam teže. Posle hapšenja i maltretiranja, Marko Đurić je proteran s Kosova, a u Beogradu mu pružena lekarska pomoć.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво