Odbor za kontrolu službi bezbednosti osudio hapšenje Đurića

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti oštro je osudio brutalno nasilje specijalnih policijskih snaga Kosova nad nenaoružanim Srbima u Kosovskoj Mitrovici i protivpravno hapšenje Marka Đurića, koje smatra skandaloznim.

U saopštenju Odbora se navodi da upad specijalnih snaga bez saglasnosti Srba na severu KiM predstavlja grubo kršenje Briselskog sporazuma i ne doprinosi miru i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Takođe, smatraju da je nedopustiv izostanak reakcije Misije Euleksa i pružaju podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladi u nastojanjima da se sačuva mir i stabilnost.

"Službe bezbednosti rade u skladu sa zakonom"

Odbor je utvrdio Izveštaj o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2017. godinu i ocenio da službe u realizaciji nadležnosti i zadataka postupaju profesionalno u skladu sa zakonom i u okviru svojih ovlašćenja.

Takođe, sva relevantna saznanja, procene i analize o bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama su pravovremeno dostavljene svim nadležnim državnim organima.

Vršeći nadzorne posete i kontrolu rada službi bezbednosti, Odbor je ustanovio i da nije bilo propusta i nezakonitosti prilikom primene ovlašćenja za primenu posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka propisanih zakonom.

Izveštajem se ukazuje na potrebu da se donesu Izmene i dopune zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, jer je to, kako se navodi, jedini način da se pravno uredi specifična organizaciona struktura, radno-pravni status i položaj pripadnika te Agencije.

"Ove izmene su neophodne i kako bi Agencija nastavila nesmetano da sprovodi svoje zakonom propisane nadležnosti u oblasti zaštite nacionalne bezbednosti Srbije i njenih građana", navodi se u saopštenju.

Odbor je ponovio da je neophodno ubrzati donošenje novog Zakona o elektronskim komunikacijama, kojim će se uvesti obavezna registracija tzv. pri-pejd korisnika SIM kartica, kao i regulisanje broja SIM kartica koje jedno lice može da poseduje kod jednog operatora.

Takođe, na sednici je usvojen Izveštaj o radu generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane za period od 1. jula do 31. decembra 2017. godine i pozitivno ocenio postupanje generalnog inspektora.

Razmotren je i utvrđen Plan rada Odbora do kraja ove godine, prema kojem se planira održavanje sednica radi razmatranja redovnih izveštaja službi bezbednosti, nakon čega će uslediti i nadzorne posete službama, čime Odbor primenjuje svoja zakonska ovlašćenja u oblasti nadzora i kontrole nad radom službi bezbednosti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара