Đurić: Brutalan napad na Srbe na severu KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da su juče albanski separatisti uz podršku pojedinih međunarodnih zapadnih krugova na brutalan i nasilan način napali srpski narod na severu KiM. Ukazao je da je predsednik Aleksandar Vučić poslao jasnu poruku da na KiM niko nikada neće moći da ponovi novi "Bljesak" ili Oluju".

Đurić je u obraćanju medijima posle sastanka Srba sa KiM i predsednika Srbije poručio da je cilj napada bio da nasiljem i zastrašivanjem, i sa do zuba naoružanom falangom oružane sile, okupiraju sever Kosova i Metohije.

Poručio je da je ponosan na građane Kosovske Mitrovice, koji su se goloruki i na miran način suprotstavili nasilju i teroru i nisu odustali od borbe za svoje domove.

"Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, teror prema Srbima na Kosovu i Metohiji bi bio nastavljen", rekao je Đurić.

Kaže da je važno da naša i međunarodna javnost bude upoznata sa onim što se dešavalo juče.

"Mi smo sazvali sastanak okruglog stola na kome je trebalo da se razgovara kako da prevaziđemo probleme i dođemo do kompromisa. O njemu smo u skladu sa svim sporazumima uredno obavestili međunarodne misije i predstavnike privremenih organa u Prištini", rekao je Đurić.

Istakao je da je laž da nisu bili blagovremeno obavešteni jer je najava poslata više od 70 sati pre skupa i više puta je ponovljena tokom vikenda.

Kako je rekao, kada su videli da je u Severnoj Mitrovici počeo razgovor o budućnosti na slobodan način, oni su na goloruk narod poslali do zuba naoružanu "razularenu bandu" da tuče nenaoružane ljude.  

"To je sramota onih koji su to učinili i onih koji su se prećutno sa time saglasili", poručio je Đurić. 

Opisao je da su tada počeli da kundacima biju poslanike, obične građane, žene, da ih šutiraju i da bacaju šok-bombe.

Pokušaj poniženja srpskih predstavnika 

Kako je rekao, pokušali su da ponize srpske predstavnike tako što su ga vukli "kao psa za kravatu po zemlji", da ga ponize misleći da tako mogu da ponize Srbiju i srpski narod.

"Nakon toga, mene su stavili u jedan od transportera i proveo sam naredni period tako što su me udarali", naveo je Đurić.

Dodao je da je dobro, iako je dobio nekoliko udaraca, i zahvalio je svima koji su brinuli.

Naveo je da su pokušavali da ga ponize i da su mu usput sve vreme spuštali glavu na kolena i pravili selfije sa njim.

"Pokušavali su da me zastraše time što su mi držali nabijen kalašnjikov u stomak sve vreme. Jedan je izvukao nož i pretio mi", naglasio je Đurić.

Kako je rekao, na putu do Prištine su pevali "Alahu-ekber" i još neke druge pesme. 

"Izveli su me iz transportera i vodili me kroz glavne ulice Prištine. Stavili me u podrum", rekao je direktor Kancelarije za KiM. 

Na novinarsko pitanje o pomenutom pozivu iz Beograda kojim je zaustavljen teror nad Srbima, Đurić je rekao da o detaljima tog poziva ne može da govori, ali je poručio da su srpski predstavnici sa KiM i svi ostali dobili jasnu poruku predsednika Vučića. 

"Na KiM niko nikada neće moći da ponovi 'Bljesak' i 'Oluju', i to se odnosi na Srbe sa severa KiM kao i na Srbe u enklavama", rekao je Đurić i dodao: "Mi ovime nismo pokolebani i to javnost treba da zna."

"Radićemo da ojačamo naše strukture na KiM. A oni koji su ovo uradili najviše bi voleli da vide Srbe koji su dekor u njihovim lažnim vladama, koji nisu u poziciji da reše nijedan problem", istakao je Đurić.

"Napad na proces dijaloga"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će odluku o nastavku dijaloga sa Prištinom doneti predsednik Aleksandar Vučić.

Đurić je ukazao da su jučerašnji događaji u Kosovskoj Mitrovici bili zapravo "napad na proces dijaloga", te da su Priština i deo međunarodne zajednice, "jedni delima, a jedni nedelima", pokazali stav prema dijalogu Beograda i Prištine.

Neko je želeo, nastavio je Đurić, da obesmisli dijalog, potkopa svaku mogućnost kompromisnog rešenja zato što se plaše prava i pravde.

"Nema nikakve sumnje da je to tako – da onaj ko se tako ponaša o dijalogu ništa dobro ne misli, ni o nastojanju da se neko rešenje nađe, već samo stvaranje dodatnih problema", rekao je Đurić.

Ovaj napad, kaže, jeste kontinuirani pokušaj kroz niz incidenata, napada i situacija, kao i izmišljenih razloga zauzimanja severa KiM, kako bi se promenila demografska slika i ostvario šovinistički cilj onih koji bi da Srba na KiM ne bude.

Na taj način je odgovorio na novinarska pitanja da li Beograd ostaje u dijalogu.

"Što se razgovora tiče, šta da vam kažem? Međunarodni predstavnici koji su ovo dozvolili i možda podstakli i svakako Priština pokazali su šta misle o ovim razgovorima", rekao je on na pitanje novinara albanske televizije iz Tirane.

Na ponovljeno pitanje beogradskih novinara da li Beograd ostaje u dijalogu, on je rekao: "Ono što ste juče mogli da vidite i u Prištini i u Kosovskoj Mitrovici je stav Prištine i dela međunarodne zajednice prema dijalogu. Nemam tu šta da dodam. Jedna strana je stav pokazala delima, a jedna nedelima", rekao je on.

"Ponavljam – potpuno sam siguran da se juče sve dogodilo uz eksplicitnu saglasnost pojedinih krugova iz međunarodne zajednice", rekao je Đurić i naveo da naša javnost to treba da zna i ne sme da ima dilemu o tome.

Precizirao je da su neki prećutno prihvatili ono što se događalo, a neki i učestvovali.

Đurić je rekao da nikome u Prištini i međunarodnoj zajednici nije svejedno kada se "izvuče" Rezolucija 1244, Kumanovski sporazum... a i znaju, dodao je, da srpski narod neće odustati.

Takođe je rekao da je odluka političkih predstavnika Srba o formiranju ZSO motivisana dubokim razlozima i potrebom srpskog naroda da ostvari kolektivna politička prava.

"Prava bez kundaka, dugih cevi, tiranije. I naravno, da imaju našu podršku", rekao je Đurić na pitanje novinara albanske televizije iz Tirane.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се