Skup o problemima Srba na KiM

U okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM u Kosovskoj Mitrovici će biti održan skup političkih predstavnika Srba na Kosovu. Na Kosovu će biti i ministar kulture Vladan Vukosavljević, a i pored zabrane prištinskih vlasti predsednik Aleksandar Vučić najavio je dolazak Marka Đurića i Nikole Selakovića.

To je četvrti skup na Kosovu i Metohiji u sklopu političkog dijaloga koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prethodna tri su održana u Lapljem Selu i u Kosovskoj Mitrovici. Prvi politički skup su organizovali predstavnici Srpskog nacionalnog foruma, a ostala dva su bila sa studentima Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i predstavnicima civilnog društva, odnosno nevladinog sektora.

Sva tri održana skupa su ocenjena pozitivno. Na njima su istaknuti problemi i potrebe Srba na Kosovu - kao što su bezbednost, pravo na imovinu, pravo na odlučivanje na spram većinske albanske zajednice, veze se centralnom Srbijom i drugo.

Današnji skup u Kosovskoj Mitrovici biće nastavak prethodno održanih skupova. Okrugli sto će biti prilika da mnogi politički predstavnici Srba kažu svoje mišljenje u vezi budućnosti Srba na Kosovu. Zvanično su svoje učešće najavili predstavnici Srpske liste. Treba očekivati i predsednike srpskih opština, predsednike privremenih opštinskih tela i druge.

Skup će početi u 12 i 44, simbolično dajući na značaju Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, po kojoj su Kosovo i Metohija i dalje deo Srrbije.

Danas na Kosovo dolazi i ministar kulture i informisanja Vlade Srbije Vladan Vukosavljević.

Vukosavljević će obići manastire Gračanicu i Banjsku, Bogorodicu Ljevišku, Prizrensku bogosloviju, Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju.

Ovo je prva poseta Vukosavljevića Kosovu i Metohiji u svojstvu ministra. Posetu počinje u Gračanici, onda putuje na sever. U saopštenju je navedeno da će u Banjskoj biti u društvu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара