Štokinger: Nezavisnost Kosova postignuta bombama

Šef Socijaldemokratske partije Austrije u Švehatu, nedaleko od Beča, David Štokinger istakao je da je NATO agresija bila velika nepravda, kao i da je ogromna greška bilo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

David Štokinger, koji je prisustvovao pomenu žrtvama NATO agresije, izjavio je za Tanjug da je nezavisnost Kosova izdejstvovana bombama.

"NATO agresijom je prekršeno međunarodno pravo. Insistiraćemo da u Austriji dođe do promene stava u vezi sa priznanjem nezavisnosti Kosova. Međutim, zbog aktuelne političke elite ne verujem da postoji mogućnost, ali ćemo nastaviti da radimo na tome", objasnio je Štokinger.

Naglasio je da je važno održavati pomen, kakav je održan večeras i svake godine u centru Beča, jer se radi o sećanju na žrtve, ali i na prvu NATO agresiju nakon raspada Sovjetskog Saveza.

"NATO je sebe ovlastio da uspostavi novi svetski poredak. Jugoslavija je bila prva žrtva tog novog svetskog poretka, a u agresiji je ubijeno mnogo civila", rekao je Štokinger.

Pomen žrtvama NATO agresije na bivšu Jugoslaviju, svake godine, na godišnjicu početka bombardovanja, organizuje Austrijsko-srpski pokret solidarnosti.

Jedan od prisutnih na skupu Ratomir Milosavljević istakao je da je bitno da se održava javni pomen, jer je važno da se vidi koliko je velika tragedija napravljena u Evropi i celom svetu, kao i da nije bio problem Slobodan Milošević, već nešto drugo.

Prema njegovim rečima, konflikt oko Kosova je teško rešiti i verovatno će on biti još jedno vreme zamrznut konflikt.

Milorad Mateović je naglasio da je mnogo srpskih civila izginulo u bombardovanju koje je sprovedeno suprotno međunarodnom prav i bez saglasnosti UN.

Istakao je da pomeni u centru Beča imaju smisla, jer ne samo da Austrijanci bivaju upoznati sa istinom o agresiji, već i turisti iz celog sveta.

Stana Stojadinović naglašava da je bitno da se zna koliko je NATO naneo zla i uništio naše lepe kulturne spomenike na Kosovu i Metohiji i celoj Srbiji, kako bi se sprečilo da se slično ponovo dogodi.

Za razliku od nekih ranijih godina, ove je ponovo bilo više ljudi koji su se okupili da bi doprineli da se zločin NATO nad srpskim narodom nikada ne zaboravi i da se u Austriji podigne svest za ovaj zločin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво