Dačić: Predložiću Vučiću da povučemo potpis sa Briselskog sporazuma

Srbija neće ići ispod onoga što je obaveza svih zemalja – da poštuje svoje interese i principe međunarodnog prava, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Kaže da će predložiti predsedniku Vučiću da povuče potpis sa Briselskog sporazuma. Dačić navodi da Srbija ima ozbiljnije stvari od rekonstrukcije Vlade i da socijalisti "ne vole promene".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predložiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da povuče svoj potpis sa Briselskog sporazuma.

"Postoji klauzula, potpisali ste ugovor... Ja bih povukao svoj potpis i rekao: 'Nećete ZSO, pa dobro, nećemo ni mi ostatak sporazuma, vraćamo se na prethodno stanje, a to je povratak srpskih institucija na Kosovo i Metohiju'", rekao je Dačić novinarima i dodao da je već predlagao predsedniku povlačenje potpisa, ali da će to sada ponovo učiniti.

"Vučić je previše tolerantan", rekao je Dačić, ali i dodao da ne želi da iznosi stavove koji mogu da odmognu predsedniku.

Srbija neće ići ispod onoga što je obaveza svih zemalja – da poštuje svoje interese i principe međunarodnog prava, rekao je Dačić i dodao:

"Teški su sastanci sa Albancima, mnogo će teško njima biti sa ovakvim Vučićem, koji je razočaran odnosima međunarodne zajednice i koji je suočen sa lažnim vestima da ćemo priznati Kosovo", rekao je Dačić.

Na pitanje kako je Vučić reagovao na ideju o povlačenju potpisa, šef diplomatije je uzvratio da ne može to da kaže.

Kad je reč o EU, šef diplomatije kaže da oni nisu svesni da time što pomažu Albancima, što vode takvu politiku, ne odmažu Srbiji, već samo sebi, jer je to "jedan faktor nestabilnosti".

"Nedosledna politika Prištine"

Ivica Dačić je rekao i da Priština vodi neprincipijelnu i nedoslednu politiku i da manipuliše stavovima u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Predstavnici Kosova, kaže Dačić, kroz Arapsku ligu i druge islamske organizacije manipulišu time da su Albanci muslimani i govore o tome da svi muslimani treba da priznaju Kosovo.

"A kada su bili u poseti Izraelu, rekli su da bi otvorili svoju ambasadu u Jerusalimu i da bi ga priznali kao prestonicu kada bi Izrael priznao Kosovo, što je potpuno suprotno svim muslimanskim stavovima. Šta sad to znači, kakva je to principijelna politika?", rekao je Dačić.

Takođe, naveo je i da je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pisao pismo Komorima, u kojem navodi da podržavaju tu ostrvsku državu u bobri protiv Francuske za teritorijalni integritet.

"Što to ne kaže Francuzima? Što Kosovo ne dođe na Arapsku ligu da kaže o Jerusalimu to što ima da kaže? Pa da vidim koja će ih muslimanska zemlja kasnije priznati", rekao je Dačić.

Dačić o Miloševiću i pritiscima

Komentarišući podatak iz Istraživanja Instituta za evropske poslove da najveći broj ljudi u Srbiji, njih 17 odsto, vidi politiku nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića kao razlog za bombardovanje, Dačić je rekao da ne veruje da to narod misli.

"Samo taj što ne poznaje srpski narod može to da tvrdi", rekao je Dačić i dodao da ne želi da brani Miloševića, ali da je većina građana protiv članstva u NATO.

"Pošto nema više Miloševića - a što sad vrše pritisak na nas oko Kosova, oko Republike Srpske? Gde im je Milošević? Prošlo je 20 godina. Milošević je prošlost. Da vidimo šta ćemo dalje", poručio je Dačić.

Dodao je da građani treba da izglasaju da li su za NATO ili ne, a njegov stav je da je eventualno članstvo Srbije u NATO-u "daleka i velika priča".

"Pustite nas više s promenama u Vladi"

Dačić, koji je i lider SPS-a, kaže da Srbija ima ozbiljnije stvari od rekonstrukcije Vlade i da socijalisti "ne vole promene". 

Dačić je novinarima rekao da Srbija ima ozbiljnije probleme od rekonstrukcije Vlade, kao što je briselski dijalog.

"Pitajte me ono što je važno. Za ovo što je nevažno pitajte neke druge, ionako nemaju šta da rade pa se prepucavaju po novinama", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja o dijalogu i o promenama u Vladi.

Na konstataciju da je on, ipak, član ove vlade, dodao je da on nije taj koji priča o rekonstrukciji.

"Rekao sam i premijerki Ani Brnabić da, što se nas tiče, ne mora uopšte da razgovara sa nama. Mi ne volimo promene. Pustite nas više s tim", rekao je Dačić.

Dačić odgovara SPO-u: Promeniću predlog Vučiću

Reagujući na saopštenje SPO-a, Dačić je naveo da će predsedniku Srbije uputiti novi predlog - da povuče potpis sa Briselskog sporazuma dok ga Ramuš Haradinaj ne pročita, a SPO upitao zašto ne osudi Prištinu i EU, jer ni posle pet godina ZSO nije formirana.

"Posle saopštenja Srpskog pokreta obnove u kojem me napada da sam protiv evropskog puta Srbije i da nanosim štetu Srbiji, odlučio sam da promenim svoj predlog: predložiću predsedniku Aleksandru Vučiću da povuče potpis sa Briselskog sporazuma dok se kosovski premijer Ramuš Haradinaj ne udostoji da bar pročita Briselski sporazum", naveo je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je rekao i da se čudi, zašto SPO ne izda saopštenje u kojem osuđuje Prištinu i EU zašto pet godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma nisu formirali Zajednicu srpskih opština što je supština sporazuma.

"Po kom to pravilu sporazum i dalje postoji ako jedna strana ne želi da ispuni svoje obaveze? Zar Briselski sporazum važi samo kad Srbija treba da ispuni obaveze? I kakve to veze ima sa našim evropskim putem?", upitao je Dačić.

On ističe da je Srbija ispunila svoje obaveze i tako je pokazala svoje opredeljenje za mir i stabilnost u regionu, pa samim tim i opredeljenje za svoju evropsku budućnost.

"I nastaviće i dalje dijalog, ali jedno je evropski put a drugo kada neko vara i laže Srbiju", ukazuje Dačić i ističe da Srbija nikad ne bi potpisala Briselski sporazum da u njemu nije bila Zajednica srpskih opština.

Dačić kaže da SPO kao da je zaboravio "bubnjeve u koje su udarali kad su formirani na srpskom nacionalizmu, kad su pretili odsecanjem muslimanskih ruku u Novom Pazaru i kada su slali paravojne formacije u Hrvatsku u vreme rata".

"Što ne izađu sami na izbore kao što to radim ja, nego se kriju iza Vučića, neka provere koliku podršku naroda imaju ako smeju. I šta predlažu Vučiću, da prizna Kosovo? Da otćuti sva njihova poniženja i prevare? SPO ne poznaje dobro Vučića, on to neće nikad uraditi. Samo mu se čudim koga je sve primio i stavio na svoju listu", naveo je Dačić.

Srpski pokret obnove saopštio je ranije danas povodom izjave Dačića da će predsedniku  Vučiću predložiti da povuče potpis sa Briselskog sporazuma, da bi povlačenje potpisa Srbije bilo nerazumno i štetno po našu zemlju.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво