Srpska lista: Tražićemo poštovanje srpskog jezika kao službenog

Poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu Igor Simić ukazao je, tokom rasprave o Nacrtu Poslovnika kosovskog parlamenta, da je prevod tog dokumenta veoma loš i najavio da će se srpski poslanici zalagati za poštovanje srpskog jezika kao službenog, što je u skladu sa kosovskim ustavom.

"Najveći broj materijala koji dobijamo za rad u odborima ili na sednicama Skupštine, a šalju ih institucije, ne dobijamo na srpskom jeziku, a o njima moramo da se izjasnimo ili o njima treba da glasamo, što je kršenje osnovnih prava koje garantuje Ustav", rekao je Igor Simić.

Simić je rekao da Srpska lista u načelu podržava predloženi Poslovnik o radu Skupštine, ali je istakao da taj dokumenti i mnogi drugi imaju veliki broj manjkavosti kada je u pitanju prevod na srpski jezik.

"Daću jedan konkretan primer, u nacrtu poslovnika na srpskom jeziku piše da će predsednik skupštine u saradnji sa šefovima parlamentarnih grupa imenovati privremenu delegaciju koja će predstavljati 'Kosovo'. U engleskoj i albanskoj verziji stoji da će delegacija predstavljati 'skupštinu', što mislim da je primerenije", kazao je Simić, prenela je RTK2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи