Brnabić: Spremni za otvaranje još pet poglavlja

Srbija je spremna za otvaranje još pet poglavlja u pregovorima sa EU, izjavila je premijerka Ana Brnabić. Predlog reforme Ustava Srbije biće poslat Venecijanskoj komisiji do kraja marta ili početkom aprila, najavila premijerka.

Brnabićeva je rekla odgovarajući na pitanja novinara da smo u ovom trenutku spremni za otvranje još dodatnih pet pregovračkih poglavlja. "Razgovramo sa našim partnerima iz EU oko podrške da se što veći broj poglavlja otvori", rekla je Brnabićeva, koja nije precizirala koja su pregovračka poglavlja u pitanju.

Brnabić je dodala da je u tom smislu jako važno da nastavimo implementaciju započetih reformi, a pre svega radi boljeg kvaliteta života građana Srbije.

Premijerka je izjavila da će predlog reforme Ustava Srbije biti poslat Venecijanskoj komisiji do kraja marta ili početkom aprila.

Brnabićeva je rekla novinarima da Ministarstvo pravde "završava rad na tome".

"Nadam se da ćemo do kraja marta odnosno sledeće nedelje ili početkom aprila, predlog poslati Venecijanskoj komisiji", rekla je Brnabić.

Venecijanska komisija je savetodavno telo Saveta Evrope i daje mišljenja u vezi sa ustavima članica i drugim pravnim normama.

Mišljenja Venecijanske komisije formalno pravno nisu obavezujuća, ali se poštuju u državama članicama Saveta Evrope i EU.

Brnabić je rekla da će se ove godine raditi i na elektronskom pravosuđu i da je važno da postoji potpuna transparentnost u radu sudova.

"To će uticati i da se građani bolje osećaju kada imaju uvid u to kako radi naše pravosuđe, a svakako će uticati i na efikasnost srpskog pravosuđa", navela je premijerka.

"Kontinentalu subvencije"

Premijerka kaže da je država dala subvencije Kontinentalu za otvaranje istraživačkom centra u Novom Sadu pošto to nije autsorsing kompanija i naglasila da će Srbija od tog centra imati veliku korist.

Mediji su preneli da je država nemačkoj kompaniji Kontinental dala subvenciju od 9,5 miliona evra, što je čak 19.000 evra po zaposlenom.

Na pitanje novinara zašto se pobunio domaći IT sektor pošto je data subvencija stranoj IT kompaniji, Brnabić je podsetila da je prethodna vlada odlučila da ne daje subvencije za IT kompanije i tada stopirala subvencije za kompaniju "Endava".

Ona je rekla da je Kontinental potputno drugačiji slučaj, pošto je "Endava" autsorsing kompanija koja zapošljava programere.

"U slučaju Kontinentala imamo istraživački centar u Srbiji koji promoviše Srbiju kao destinacije za istraživanje i razvoj i donosi drugačiju tehnologiju i znanje".

Brnabić kaže da će od tog centra imati veliku korist naše start ap kompanije i programeri.

Kako kaže, zapošljavaće pre svega mašinske i elektroinženjere sa fakulteta kako bi ih obučili za sprecifičnu istraživačku granu.

"Tako će Srbiji dati mnogo više nego neka IT kompanija koja je došla da se bavi autsorsingom", dodala je premijerka.

Oživećemo kompanije koji su u stečaju

Ana Brnabić kaže da je, zajedno sa Ministarstvom privrede i ostalim resorima, pokrenula pitanje oživljavanja nekih od prepoznatljivih brendova i velikih pogona, jer srpski BDP trpi zato što stečajevi nikako da se privedu kraju.

Problem je, kaže premijerka, i kada firme u stečaju uzimaju kompanije čiji posao nije da ožive takve komplekse. 

"U tom smislu sam sa svojim timom direktno bila uključena u "Magnohrom" i u IMT, za koji se nadam da će 'oživeti' u narednom periodu", rekla je Brnabić novinarima u Kikindi.

Govoreći o današnjem razgovoru sa gradonačelnikom Kikinde, premijerka je kazala da su razgovarali pre svega oko pogona fabrike "Zopas", naročito druge faze.

"Radi se o značajnom broju zaposlenih, tako da će vlada pomoći koliko može", naglasila je Brnabićeva.

Kako je rekla novinarima, nju je zanimalo kakvo je trenutno stanje sa fabrikom "Toza Marković", koja je trenutno u vlasnisstvu "Srbijagasa", što prema njenom mišljenju, nije održivo.

"Srbijagas ne treba tim da se bavi, niti ima bilo kakav profesionalni kapacitet da vodi tu fabriku", istakla je.

Dodala je da su razgovarali i o investiranju Kikinde u novu vodovodnu mrežu i fabriku za pročišćavanje otpadnih voda, kao i o njenom modelu finansiranja.

Na sastanku je bilo reči i o "Metanolsko - sirćetnom kompleksu" (MSK) za koji je krajem prošle godine raspisan javni tender za privatizaciju.

Na pitanje novinara o potencijalnim investitorima, Brnabić je rekla da "ima nade".

"Pre objavljivanja tendera Ministarstvo privrede pozvalo je investitore da pokažu interesovanje za preduzeće MSK i bilo je interesovanja", zaključila je premijerka.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво