Kuburović i Bošnjaković dogovorili razmenu spiskova optuženih za zločine

Srbija i Hrvatska su dogovorile formiranje dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina, a ministri pravde dve zemlje su poručili da su otvorena pitanja u oblasti pravosuđa rešiva ako bude strpljenja.

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković saglasili su se, na prvom sastanku u Beogradu, da su teme između dve države u oblasti pravosuđa složene i otvorene, ali da su rešive ukoliko bude strpljenja i ukoliko se bude išlo korak po korak.

U tom smislu na sastanku su dogovorili formiranje dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina, kao i razmene spiskova osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine, navodi se u zajedničkom zaopštenju ministarstava pravde Srbije i Hrvatske. 

Kuburovićeva i Bošnjaković su tokom sastanka konstatovali da postoji dobra volja obe države za saradnjom i rešavanjem svih otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa.

Obe strane su, kako se navodi u saopštenju, iskazale otvorenost i međusobno uvažavanje, kao i spremnost za uspostavljanje partnerskih odnosa i veza.

Na sastanku se razgovaralo i o iskustvima dve države u procesu pridruživanja EU, a ministar pravde Hrvatske je poručio da je to ministarstvo spremno da u svakom momentu pomogne kolegama iz Srbije i pruži stručnu pomoć.

"Naravno, očekujemo da i oni dostignu standarde koji su potrebni da bi Srbija sutra mogla da postane članica EU, a tu prvenstveno spadaju posebni standardi vezani za vladavinu prava", rekao je Bošnjaković za Hinu.

Navodi da je "zadovoljan današnjim sastankom", te da je "jasno da se na prvom susretu nisu mogla iznedriti rešenja".

"Videćemo dinamiku kad radne grupe počnu da rade. Ali, što se tiče pitanja razmene popisa mislim da tu vrlo brzo možemo očekivati rezultate", rekao je Bošnjaković i ponovio da "sada treba nastaviti rad koji je započet 2010.".

Takođe su, kako se navodi, razmenjena iskustva u borbi protiv korupcije, promenama Ustava i uspostavljanju e-pravosuđa.

Kuburović i Bošnjaković su se saglasili da sva otvorena pitanja treba i moraju da se rešavaju kroz bilateralne pregovore i rad radnih grupa i istakli nadu da je današnji sastanak samo prvi u nizu i početak buduće saradnje, koja je neophodna kako bi se došlo do zajedničkih rešenja.

Naredni sastanak je dogovoren u periodu od tridesetak dana kada će započeti rad na razmeni podatala o osobama osumnjičenim za ratne zločine na obe strane. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво