Skot: SAD se neće uključiti u pregovore Beograda i Prištine

Svaki dogovor je kompromis, poručuje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i tvrdi da ne postoji nikakva crna lista na koju bi Srbija mogla biti stavljena ukoliko ne prizna nezavisnost Kosova.

Kajl Skot je novinarima, nakon potpisivanja donacije laptopova za potrebe PISA istraživanja u Srbiji, rekao da SAD sa velikim interesom prati dijalog Beograda i Prištine, ali da se neće formalno uključiti u pregovore, jer te pregovore vodi EU.

"Mi smo tu da pomognemo, ali taj dijalog se odvija između Srbije i Kosova uz pomoć EU. Mi pratimo sve detalje, ako nam se obrate za pomoć, bićemo tu. Želimo da se postigne trajan dogovor između Srbije i Kosova", rekao je Skot.

O eventualnom uključivanju Rusije u dijalog Beograda i Prištine, Skot je rekao da, ako učesnici u pregovorima veruju da treba da se uključi još neko, to je njihov izbor.

Na pitanje novinara da li se Zapad zalaže za kompromisna rešenja, ambasador je naveo "da je svaki dogovor kompromis".

Upitan zašto se vrši pritisak da Srbija prizna nezavisnost Kosova, kada je to uradilo više od 100 članica UN, Skot je rekao da bi priznanje dobrodošlo, ali da ne vidi da se vrši pritisak na Srbiju.

"Srbija treba da postigne dogovor sa Kosovom o statusu Kosova, a šta će biti to zavisi od te dve strane. Znam samo, da ako Srbija hoće u EU, Unija je rekla da treba da se nađe rešenje o statusu Kosova i odnosima Beograda i Prištine, jer EU neće da uvozi probleme", rekao je Skot.

Novinare je zanimalo može li Srbija da se nađe na crnoj listi Amerike ako ne prizna nezavisnost Kosova, na šta je ambasador odgovorio da ne postoji nikakva crna lista.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво