Šta je Bolton govorio o Kosovu

Novoimenovani savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton, javnosti je poznat i po stavovima o Kosovu koji su znatno odudarali od uobičajenih u američkoj administraciji.

Najbolje je nastaviti pregovore o statusu Kosova, jer je to jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu, govorio je Bolton u intervjuu datom Glasu Amerike 1. avgusta 2008. godine, nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Bolton, kog je Tramp juče imenovao za savetnika za nacionalnu bezbednost, za razliku od zvanične administracije u Vašingtonu, tada je rekao da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo, "jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja".

"Kosovski presedan bi mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, koje su multietničke", istakao je Bolton.

Prema njegovom mišljenju, za Kosovo je najbolje da se nastave statusni pregovori, što SAD nisu prihvatile, niti većina evropskih zemalja.

"I dalje mislim da je jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu – da se nastave pregovori, a tome nije doprinela prerana odluka o priznanju nezavisnosti Kosova", napomenuo je Bolton 2008. u intervjuu za Glas Amerike.

Skoro sasvim je sigurno da će doći do podele Kosova, govorio je Bolton pošto će, naveo je, oblasti uglavnom naseljenje Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se na neki način otcepe.

"Međutim, to ne rešava druga pitanja, kao što su građanska prava Srba i drugih etničkih grupa koje ostaju na Kosovu", govorio je bivši ambasador SAD pri UN.

Bolton je u intervjuu iz 2008. ukazao da je naklonost Zapada ka priznanju kosovske nezavisnosti "daleko više otežala pravično rešenje mnogih važnih pitanja, jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo".

"Mislim da se mora postići pravično rešenje mnogih pitanja u odnosima Srba i kosovskih Albanaca, koja su zapostavljena ili odbačena kao rezultat prevremenog priznavanja nezavisnosti Kosova", dodao je Bolton.

Bivši američki ambasador u UN tada je napominjao da – to što Rusija, Kina, Indija i neke druge velike države nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova – doprinosi pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona, ali i novim konfrontacijama na Balkanu.

"Kako se pitanje statusa Kosova rešilo na način koji je bio suprotan volji Beograda, pa i drugih sila, poput Rusije i Kine, nema sumnje da bi tokom vremena taj lokalni problem mogao da dovede do veće napetosti u odnosima Vašingtona i Moskve, a potencijalno – i drugim zemljama, što nije ni u čijem interesu", upozorio je Bolton u intervjuu 2008.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво