Dačić za RTS: Apsolutno netačno da postoji bilo kakav ultimatum

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da ne očekuje ništa spektakularno od današnjih razgovora u Briselu. Mogu da kažem u svoje ime, u ime Vlade i Vučićevo ime da Srbija nikad neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, istakao je Dačić.

Beograd godinama pokušava da priču o Kosovu postavi na neke druge temelje od onih koji su pre mnogo godina postavile najmoćnije zapadne zemlje zajedno sa Albancima.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da u poslednje vreme ima raznih lažnih vesti o KiM, svakog dana čitamo neke spektakularne informacije, prošao je i famozni četvrtak kada je najavljivano da će neko iz Nemačke doneti predlog ili ultimatum.

"Prošao je taj četvrtak, ko je došao, ko je doneo, svi znaju da Vučić nije bio tu, kod mene niko nije dolazio, pa kod koga su došli da donesu bilo kakav predlog, to je velika laž", istakao je Dačić.

"U novinama možete pročitati da je neko odredio rokove, da Vučić mora da prihvati nešto do juna ili do marta sledeće godine, a ko je taj ko može da postavi bilo koje rokove nama?", upitao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ponavlja da su to sve lažne informacije, a tačno je, kaže, da postoji nešto što je zapisano 2013. godine, a to je da je neophodno da dođe do nekog sporazuma – pravno obavezujućeg sporazuma, kako je to napisao Štefan File o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Ne očekujem ništa spektakularno od današnjih razgovora u Briselu, posle svega onoga što je rekao Vučić", kaže Dačić.

"Nije lako razgovarati sa Albancima" 

Kako kaže, nije lako razgovarati sa Albancima, ali je još teže razgovarati sa Vučićem kada je u ovakvom stanju, kada je razočaran odnosom međunarodne zajednice prema nama.

"Ubeđen sam da predsednika Vučića lažu zato što kažu da nije reč o priznanju, a kao što je i pokojni premijer Đinđić govorio kada je pisao pismo svetskim državnicima – da međunarodna zajednica sedeći sa nama iza leđa priprema i sprovodi zaokruživanje nezavisnosti Kosova", kaže Dačić.

Govoreći o navodnom ultimatumu "dajte stolicu Kosovu u UN ili blokada na evropskom putu Srbije", Dačić kaže da se to ne može desiti.

"Kao što sam rekao, niko u EU ne bi mogao da kaže šta treba da sadrži taj sporazum, zato što postoji pet zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova", kaže Dačić.

Podseća da Španija neće učestvovati u bilo kojim aktivnostima u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova.

"Oni su protiv upotrebe termina zapadnobalkanska šestorka već govore o Zapadnom Balkanu", rekao je ministar spoljnih poslova.

Apsolutno je netačno da postoji bilo kakav ultimatum, ali će postojati pritisci, ističe Dačić.

"Ako neko misli da će Srbija ili predsednik Vučić sada popustiti, da sve ovo što mi radimo jeste uvod u priznanje Kosova, oni ne samo da ne poznaju Vučića, nego ne poznaju ni Srbiju. Od toga nema ništa", napomenuo je Dačić.

"Mi nećemo zbog evropskog puta žrtvovati nacionalne interese", naveo je Dačić. 

"Srbija nikad neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova" 

Mogu da kažem u svoje ime, u ime Vlade i Vučićevo ime da Srbija nikad neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kaže Dačić.

Ukazao je da pitanje priznanja nije stvar, kako je rekao, Vučića, već Vučića, svih stranaka i građana Srbije. 

Političke stranke treba da se izjasne o svemu tome, a ne da sede na balkonu i da dobacuju kao Mapet šou, kaže Dačić.

"Imate ozbiljnu dilemu i pitanje ako bude postavljeno, u ovoj fazi mi treba da vodimo dijalog i budemo konstruktivni, ali ako dođe do toga, mislim da treba da postupimo kao svaka druga zemlja u svetu koja poštuje svoje nacionalne interese", kaže Dačić.

Naveo je primer da se Velika Britanija svađa sa Mauricijusom oko ostrava Šagos u Indijskom okeanu, a tu je primer i Katalonije.

S druge strane imamo Kadrija Veseljija, koji "prisvaja" Preševo, a to je zato jer "svi oni govore o 'velikoj Albaniji'".

Dačić ukazuje da Albanci poput Veseljija pričaju sada da nema mogućnosti promena granica. 

"O kakvim granicama oni sada pričaju", zapitao je, istakavši da oni o tome govore nakon što su "razbili" međunarodno priznatu Srbiju. 

"Svakog dana kontaktiram sa prijateljima koji nas podržavaju i radimo na tome, tu su Indija, Indonezija, Meksiko", rekao je ministar.

Govoreći o postavljanju Džona Boltona za Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, koji je bio protiv američkog priznanja nezavisnosti Kosova, Dačić kaže da je bio u pravu kada je to govorio, ali da ćemo videti da li danas misli isto.

Kako kaže, to je pozitivna promena, postoje pozitivni pomaci u administraciji.

"Mi predlažemo da, ukoliko dođe do susreta Trampa i Putina, nema boljeg mesta od Srbije", rekao je Dačić.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи