EU Prištini: Borba protiv korupcije još jedan uslov za viznu liberalizaciju

Šef kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova pozdravila je ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom u kosovskoj skupštini, i podsetila predstavnike centralnih institucija da je za viznu liberalizaciju potrebno ispuniti još jedan uslov – veće angažovanje u borbi protiv korupcije i organizivanog kriminala.

"Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom od strane kosovske skupštine predstavlja važnu prekretnicu za Kosovo i njegove žitelje. Ratifikacija je konkretan primer posvećenosti Kosova dobrosusedskim odnosima, a to znači da je jedan od dva preostala kriterijuma za viznu liberalizacija ispunjen.

Želimo iskreno da čestitamo kosovskim zakonodavcima kako bi to učinili. Bio je dug i ponekad agoničan proces, ali na kraju, rezultat je bio pravi za ljude na Kosovu. Međutim, žao nam je što je rasprava u Skupštini bila pod senkom ponovljenih napora za zaustavljanje procedure aktiviranjem suzavca. Oštro osuđujemo ova i sva dela nasilja protiv kosovskih zakonodavaca – takva praksa nema mesta u političkom diskursu", navela je Apostolova u saopštenju.

Ona izražava nadu i očekuje da će međusektorska saradnja o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju biti znak da stvari stignu na pitanja od velikog značaja za Kosovo.

"Pažnja treba sada da se fokusira na jačanje dosadašnjih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očekujemo od svih strana da nastave naporan rad i napore u ispunjavanju preostalog kriterijuma za liberalizaciju viznog režima i unapređenju evropske perspektive Kosova", zaključila je Natalija Apostolova.

Ambasada SAD u Prištini čestitala je građanima Kosova ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom, ističući da se time "potvrđuje mesto Kosova u Evropi".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво