EU Prištini: Borba protiv korupcije još jedan uslov za viznu liberalizaciju

Šef kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova pozdravila je ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom u kosovskoj skupštini, i podsetila predstavnike centralnih institucija da je za viznu liberalizaciju potrebno ispuniti još jedan uslov – veće angažovanje u borbi protiv korupcije i organizivanog kriminala.

"Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom od strane kosovske skupštine predstavlja važnu prekretnicu za Kosovo i njegove žitelje. Ratifikacija je konkretan primer posvećenosti Kosova dobrosusedskim odnosima, a to znači da je jedan od dva preostala kriterijuma za viznu liberalizacija ispunjen.

Želimo iskreno da čestitamo kosovskim zakonodavcima kako bi to učinili. Bio je dug i ponekad agoničan proces, ali na kraju, rezultat je bio pravi za ljude na Kosovu. Međutim, žao nam je što je rasprava u Skupštini bila pod senkom ponovljenih napora za zaustavljanje procedure aktiviranjem suzavca. Oštro osuđujemo ova i sva dela nasilja protiv kosovskih zakonodavaca – takva praksa nema mesta u političkom diskursu", navela je Apostolova u saopštenju.

Ona izražava nadu i očekuje da će međusektorska saradnja o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju biti znak da stvari stignu na pitanja od velikog značaja za Kosovo.

"Pažnja treba sada da se fokusira na jačanje dosadašnjih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očekujemo od svih strana da nastave naporan rad i napore u ispunjavanju preostalog kriterijuma za liberalizaciju viznog režima i unapređenju evropske perspektive Kosova", zaključila je Natalija Apostolova.

Ambasada SAD u Prištini čestitala je građanima Kosova ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom, ističući da se time "potvrđuje mesto Kosova u Evropi".

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 22. mar 2018, 14:33)
anonymous [neregistrovani]

Re:Poznata prica

Da to je poznato ako si neinformisan.Ako si procitao npr. kopenhaske kriterijume za ulaz u EU, videces da tamo lepo sve stoji.Sve se zna unapred, a neobavesteni se zaludjuju idejom o nekim ucenama i novim uslovima.Najobicnije gluposti.

(četvrtak, 22. mar 2018, 14:00)
Markovljev [neregistrovani]

Poznata priča

Ispunili ste jedan uslov, ali imate još jedan uslov a ako ispunite i taj uslov dobićete novi uslov koji kada ispunite neće biti poslední uslov jer ćete opet dobiti novi uslov.Kada bi u Prištini bio neko ko misli svojom glavom odavno bi shvatio, da im je uvek bilo najbolje kada su bili pokrajina i vozili se sa Srbijom koja je sve plaćala.Češka poslovica kaže, kome nema saveta, tome nema pomoći.

(četvrtak, 22. mar 2018, 13:28)
anonymous [neregistrovani]

A ZSO im nije uslov???

A Zajednica Srpskih Opstina im nije uslov???
A Restitucija povracaj pokradene srpske imovine im nije uslov?