Šta lideri EU očekuju od samita u Sofiji?

Lideri EU će na samitu koji se danas i sutra održava u Briselu usvojiti zaključke o Zapadnom Balkanu u kojima će navesti naredne korake u politici proširenja EU u sledećih nekoliko meseci.

U nacrtu zaključaka u koji je uvid imao RTS, navodi se da, "imajući u vidu nedavno objavljenu Strategiju za Balkan Evropske komisije, lideri EU pozdravljaju održavanje samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, koji treba da potvrdi evropsku perspektivu regiona".

U tekstu zaključaka se od samita u Sofiji očekuje da "pokrene konkretne i vidljive inicijative za bolju povezanost ljudi i infrastrukture unutar regiona, kao i između regiona i EU".

Navodi se i da će se evropski lideri vratiti na pitanje proširenja na samitu u junu.

Iako su neke zemlje članice tražile da se samit pozitivnije odredi prema Strategiji Evropske komisije, koja je naznačila 2025. godinu kao indikativni rok za prijem Srbije i Crne Gore, do toga nije došlo jer nije bilo konsenzusa unutar EU, navode za RTS evropski diplomatski izvori.

Neke zemlje članice, među njima i one najveće, smatraju da je isticanje bilo kakvih rokova kontraproduktivno i insistiraju da samit u Sofiji 17. maja neće biti samit o proširenju, već o pojačanoj saradnji sa Balkanom.

U nacrtu zaključaka navodi se i da će lideri EU i regiona u Sofiji razgovarati o boljem "zajedničkom delovanju na zajedničkim izazovima migracija i bezbednosti".

Sledeću važnu debatu o proširenju Evropski lideri će imati na samitu u junu, nakon što Evropska komisija 17. aprila usvoji godišnji izveštaj o napretku za sve zemlje regiona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво