Đurić: Neka se Veselji ne veseli

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je predsedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseljiju da Preševo, Medveđa i Niš nikada neće biti deo takozvane "republike Kosovo", ali da Priština jeste i da će ostati deo Srbije.

"Neka se Kadri Veselji ne veseli jer Kosovo i Metohija nikada neće biti država, niti će Preševo, Medveđa ili Niš ikada biti deo takozvane 'Republike Kosovo', ali Priština jeste i ostaće deo Srbije, a on će biti srpski državljanin", poručio je Marko Đurić u izjavi dostavljenoj medijima.

Veselji je za TV T7 rekao da nema mogućnosti za "promenu granica" u regionu ali bi, ipak, najviše voleo kada bi Kosovu pripale opštine juga centralne Srbije, Preševo i Medveđa, ako bi Srbija na to pristala, s tim da, kako kaže, "naša država nema šta da dâ Srbiji".

Đurić navodi da Veselji može želeti i da zemlja Nedođija bude deo samoproglašenog Kosova, ali to nije realno, kao što nisu realni ni njegovi snovi o Preševu, Medveđi i Nišu, ili takozvanoj "Velikoj Albaniji".

"Kadri Veselji, inače poznat po tome što voli da preti ratom i otimanjem teritorija, treba da zna da nije mudro pretiti nasiljem, pogotovo ne jačem od sebe", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je ukazao da je nastupilo vreme dijaloga, u kojem se problemi ne rešavaju "podmuklim napadima iz potaje, što njemu kao nekadašnjem komandantu terorističke OVK možda nije lako da razume, ali vremena će biti i za suočavanje sa realnošću".

"Ćutanje EU glasnije od mnogih reči"

Direktor Kancelarije za KiM je u Briselu izjavio da su pretnje ratom predsednika kosovskog parlamenta beskrajno opasne, ali da je još opasanije to što EU nije osudila takav govor mržnje.

"Zato neka se Veselji ne veseli jer pretnje ratom nikome ništa dobro nisu donele, naročito kada one dolaze od neosuđenog komandanta terorističke OVK Srbiji, koja se samo usudila da kaže da je njeno nešto što jeste njeno i po domaćem i po međunarodnom pravu, to jest da je Kosovo Srbija kao što jeste Srbija", poručio je Đurić.

Đurić, koji u Briselu učestvuje u tehničkom dijalogu, rekao je, između dve runde razgovora sa delegacijom Prištine, tehničke i one na najvišem političkom novou zakazane za petak, da je još opasnije to što na ponovljene pretnje ratom, nasiljem i širenjem mržnje u ovom regionu ne reaguje niko pa ni EU.

"EU valjda od zaglušujuće buke od proslave lažne demarkacije administrativne granice sa Crnom Gorom nije našla za shodno da osudi pretnje koje destabilizuju region, pretnje ratom i pretnje nasiljem. To ćutanje je glasije od mnogo buke i mnogih reči", zaključio je Đurić.

broj komentara 42 pošalji komentar
(petak, 23. mar 2018, 07:07)
Marko [neregistrovani]

1234

Stalne provokaccije sa albanske strane.

(četvrtak, 22. mar 2018, 22:16)
Karolina [neregistrovani]

K

Srbija nikada nece dozvoliti da Kosovo preotmu Albanske vlasti.

(četvrtak, 22. mar 2018, 22:06)
milica [neregistrovani]

milica

Kako mu je lako da provocira kad je zapad stao uz njih

(četvrtak, 22. mar 2018, 20:11)
Ilija [neregistrovani]

KiM

Neka se veseli sada Veselji, ali neka zna da onaj koji se poslednje smeje, najslađe se smeje. Sud za OVK zločine tek treba da radi, samo da ga podsetim..

(četvrtak, 22. mar 2018, 19:01)
Mita [neregistrovani]

Provokacija

Jos jedna niska i podla provokacija Veseljija, koji bi kad bi bilo moguce zagospodario celom Srbijom. Ali Srbija zna na sta su spremni i zato ce ostro braniti sve njeno.

(četvrtak, 22. mar 2018, 18:35)
anonymous [neregistrovani]

.

To su ciste provokacije ne samo od Veseljija vec i od Evropske unije koja mu daje podrsku za to.

(četvrtak, 22. mar 2018, 18:15)
uros [neregistrovani]

i

Srbija se drzi svojih interesa i nece dopustiti Albaniji da preuzme Kosovo.

(četvrtak, 22. mar 2018, 17:10)
Maki [neregistrovani]

marina87@gmail.com

Za Kosovo se vredi boriti. Ono je deo Srbije i ne moze se tek tako izbrisati kulturno-istorijsko nasledje koje su Srbi stvorili na Kosovu.

(četvrtak, 22. mar 2018, 16:34)
Milena [neregistrovani]

Srbija

Srbija se nikada nece odreci Kosova.

(četvrtak, 22. mar 2018, 16:09)
anonymous [neregistrovani]

...

To su samo provokacije...