Đurić: Neka se Veselji ne veseli

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je predsedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseljiju da Preševo, Medveđa i Niš nikada neće biti deo takozvane "republike Kosovo", ali da Priština jeste i da će ostati deo Srbije.

"Neka se Kadri Veselji ne veseli jer Kosovo i Metohija nikada neće biti država, niti će Preševo, Medveđa ili Niš ikada biti deo takozvane 'Republike Kosovo', ali Priština jeste i ostaće deo Srbije, a on će biti srpski državljanin", poručio je Marko Đurić u izjavi dostavljenoj medijima.

Veselji je za TV T7 rekao da nema mogućnosti za "promenu granica" u regionu ali bi, ipak, najviše voleo kada bi Kosovu pripale opštine juga centralne Srbije, Preševo i Medveđa, ako bi Srbija na to pristala, s tim da, kako kaže, "naša država nema šta da dâ Srbiji".

Đurić navodi da Veselji može želeti i da zemlja Nedođija bude deo samoproglašenog Kosova, ali to nije realno, kao što nisu realni ni njegovi snovi o Preševu, Medveđi i Nišu, ili takozvanoj "Velikoj Albaniji".

"Kadri Veselji, inače poznat po tome što voli da preti ratom i otimanjem teritorija, treba da zna da nije mudro pretiti nasiljem, pogotovo ne jačem od sebe", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je ukazao da je nastupilo vreme dijaloga, u kojem se problemi ne rešavaju "podmuklim napadima iz potaje, što njemu kao nekadašnjem komandantu terorističke OVK možda nije lako da razume, ali vremena će biti i za suočavanje sa realnošću".

"Ćutanje EU glasnije od mnogih reči"

Direktor Kancelarije za KiM je u Briselu izjavio da su pretnje ratom predsednika kosovskog parlamenta beskrajno opasne, ali da je još opasanije to što EU nije osudila takav govor mržnje.

"Zato neka se Veselji ne veseli jer pretnje ratom nikome ništa dobro nisu donele, naročito kada one dolaze od neosuđenog komandanta terorističke OVK Srbiji, koja se samo usudila da kaže da je njeno nešto što jeste njeno i po domaćem i po međunarodnom pravu, to jest da je Kosovo Srbija kao što jeste Srbija", poručio je Đurić.

Đurić, koji u Briselu učestvuje u tehničkom dijalogu, rekao je, između dve runde razgovora sa delegacijom Prištine, tehničke i one na najvišem političkom novou zakazane za petak, da je još opasnije to što na ponovljene pretnje ratom, nasiljem i širenjem mržnje u ovom regionu ne reaguje niko pa ni EU.

"EU valjda od zaglušujuće buke od proslave lažne demarkacije administrativne granice sa Crnom Gorom nije našla za shodno da osudi pretnje koje destabilizuju region, pretnje ratom i pretnje nasiljem. To ćutanje je glasije od mnogo buke i mnogih reči", zaključio je Đurić.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво