Poslanici usvojili 32 zakona

Narodni poslanici su večeras završili rad. Usvojeni su zakoni o DNK registru, o strancima, azilu i privremenoj zaštiti, kao i zakoni o policiji, bezbednosti saobraćaja, graničnoj kontroli... Svetislav Rabrenović izabran za zamenika tužioca za ratne zločine. Skupština je usvojila i Sporazum između MUP-a i federalne službe obezbeđenja Ruske Federacije o saradnji i zajedničkom delovanju.

18.20 - Narodni poslanici su završili rad.

18.10 - Dejan Popović je izabran za predsednika Saveta agencije za energetiku na period od sedam godina.

18.05 - Poslanici su izabrali Svetislava Rabrenovića za zamenika tužioca za ratne zločine. Za predsednika Saveta guvernera NBS izabran je Nebojša Savić. Izabrani i predsednici sudova.

17.25 - Skupština usvojila izmene Zakona o javnom redu i miru kojima su predviđene veće kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava. Donete izmene i dopune Zakona o policiji i dopune Zakona o državljanstvu.

16.45 - Usvojene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.

16.20 - Poslanici usvojili Zakon o DNK registru i i Zakon o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova.

14.00 - Usvojena tri zakona, određena pauza do 15 sati. 

13.30 – Poslanici su usvojili i Zakon o azilu i privremenoj zaštiti kojim se smanjuje prostor za zloupotrebu prava na azil. 

12.40 – Usvojen Zakon o strancima, kojim se detaljnije i precizinije reguliše oblast legalnih migracija.

10.20 – Parlament nastavio rad. Poslanici se izjašnjavaju o 32 tačke dnevnog reda. 

Pored zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, poslanici su na današnjoj sednici odlučivali i o međunarodnim sporazumima i kadrovskim odlukama. Na zakone o kojima su se poslanici izjašnjavali podneto je oko 1.500 amandmana.

Narodni poslanici su usvojili izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, kojim su prediđene veće sankcije za prekršaje i pooštreni uslovi za dobijanje vozačkih dozvola. 

Zakonom o DNK registru koji je usvojen u parlamentu predviđeno je uvođenje takvog registra koji će se koristiti u vođenju krivičnog postupka, rasvetljavanju krivičnih dela i utvrđivanju identiteta nestalih ili nepoznatih osoba.

Identifikacija osoba po osnovu DNK veštačenja smatra se najefikasnijom tehnikom u identifikaciji osoba, a nezamenljiva je, prema rečima resornog ministra Nebojše Stefanovića, prilikom rasvetljavanja i dokazivanja nasilničkih krivičnih dela.

Ministar je naveo i da će nacionalni DNK registar u punom kapacitetu biti uspostavljen u roku od dve godine od stupanja zakona na snagu.

Skupština je usvojila i Zakon o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova koji unapređuje sistem vođenja i obrade podataka i evidencije, a u isto vreme obezbeđuje efikasno vođenje postupka zbog kojeg se podaci i obrađuju.

Poslanici su usvojili i Zakon o strancima kojim se detaljnije i precizinije reguliše oblast legalnih migracija, uslove i načine apliciranja za vizu Srbije u inostranstvu, postupak provere po podnetom zahtevu, kao i odbijanje zahteva za vizu i odbijanje stranaca za ulazak u Srbiju.

Prvi put u odredbe Zakona o strancima uvodi i BIA, koja vrši bezbednosne provere stranaca kroz njihove evidencije radi utvrđivanja nepostojanja ili postojanja neprihvatljivog rizika po bezbednost Srbije i građana u slučaju ulaska i boravka stranaca u Srbiji.

Usvojenim Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti smanjuje se prostor za zloupotrebu prava na azil i stvaraju se uslovi za povećanje efikasnosti sistema azila u Srbiji.

Predviđeno je da azil kao pravo na boravak i zaštitu može da se ostvari kroz dva oblika zaštite – pravo na utočište za izbeglicu koji je zbog straha od progona napustio državu porekla i supsidijarnu zaštitu za stranca koji je zemlju porekla napustio iz nekog drugog razloga, ali bi u slučaju povratka bio izložen nepravdi.

Novi zakon treba da omogući da Srbija zadrži visok nivo u poštovanju međunarodno prihvaćenih standarda u oblasti ljudskih prava i prava tražilaca azila uz istovremeno održavanje bezbednosti svih građana Srbije i poštovanje Ustava i zakona.

Veće kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o javnom redu i miru kojima su predviđene veće kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava.

Tako će se onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniti novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ili sa 40 do 120 sati rada u javnom interesu, umesto kazne od 10.000 do 50.000 dinara, koja je važila do sada.

Za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, predviđena novčana kazna je od 100.000 do 150.000 dinara ili kazna 30 do 60 dana zatvora, dok je kazna u još važećem propisu od 50.000 do 150.000 dinara.

Skupštine je usvojila i dopune Zakona o državljanstvu. Tim dopunama Zakona o državljanstvu, građanima će biti omogućeno da uverenje o državljanstvu pribave bilo gde u Srbiji, bez obzira na to gde su upisani u evidenciju državljana.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o policiji kojima je predviđeno formiranje elektronske platforme za razmenu podataka i informacija između organa uključenih u borbu protiv svih oblika kriminala, a koja predstavlja osnov za uspostavljanje nacionalno-kriminalističko-obaveštajnog sistema.

Skupština je usvojila i više međudržavnih sporazuma među kojima je i Sporazum između MUP-a i federalne službe obezbeđenja Ruske Federacije o saradnji i zajedničkom delovanju.

Rabrenović izabran za zamenika tužioca za ratne zločine

Skupština Srbije izabrala je Svetislava Rabrenovića za zamenika tužioca za ratne zločine.

Rabrenović je u tom tužilaštvu obavljao funkciju pomoćnika.

Za predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije izabran je Nebojša Savić, koji je tu funkciju obavljao i prethodnih pet godina.

Dejan Popović je izabran za predsednika Saveta agencije za energetiku na period od sedam godina.

Za članove tog saveta na period od šest godina poslanici su izglasali Acu Markovića i Dejanu Stefanović Kostić, a na period od pet godina Negicu Rajakov i Gorana Petkovića.

Skupština je usvojila i više međudržavnih sporazuma među kojima je i Sporazum između MUP-a i federalne službe obezbeđenja Ruske Federacije o saradnji i zajedničkom delovanju.

Poslanici su izabrali i predsednike Višeg suda u Pirotu, Prvog osnovnog suda u Beogradu, Osnovnog suda u Sjenici, Prekršajnog suda u Loznici, Prekršajnog suda u Negotinu i Prekršajnog apelacionog suda.

Takođe, izabrani su i predsednici Privrednog suda u Beogradu, Višeg suda u Prokuplju, Drugog osnovnog suda u Beogradu, i Osnovnog suda u Surdulici.

Narodni poslanici su usvajanjem 32 predložena zakona završili rad, a u ponedeljak će započeti novu sednicu na čijem je dnevnom redu set prosvetnih zakona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво