Veselji: Neće biti promena granica, ali bih voleo da nam pripadnu Preševo i Medveđa

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji tvrdi da "nema mogućnosti za promenu granica u regionu" ali bi, ipak, "najviše voleo kada bi Kosovu pripale opštine juga centralne Srbije – Preševo i Medveđa, ako bi Srbija na to pristala", s tim da, kaže, "naša država nema šta da dâ Srbiji".

"Ništa više ne bih voleo nego da se Preševo i Medveđa pridruže Kosovu. Mi ćemo drage volje prihvatiti bilateralni sporazum ako Srbija prihvata tako nešto, ali nemamo šta da damo", rekao je Veselji za televiziju T7.

Veselji, koji je inače ranije pretio da će "granice Kosova biti do Niša", kaže i da je "otvaranje pitanja granica na Balkanu uvek značilo rat".

"To je ono što želim da vam kažem i biću direktan – ne, i nema mogućnosti da dođe do promene granica", rekao je Veselji u emisiji Presing.

Ipak, Priština je, kaže, "otvorena za opciju da tzv. preševska dolina postane deo kosovske teritorije", prenosi Gazeta ekspres.

"Mi smo otvoreni za opciju da se taj deo pridruži Kosovu. Normalno je da smo zainteresovani za to da taj deo postane deo 'republike Kosovo'. Period konflikta više ne postoji. Sada smo u vremenu dijaloga", naveo je Veselji.

Tvrdi da nikada ni na jednom sastanku sa međunarodnim predstavnicima nije pomenuta mogućnost "razmene teritorija".

"To nikada nije bilo pomenuto. To vam kažem sa potpunom sigurnošću", naveo je šef kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova, koja je na vlasti.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво