Drecun: Neprihvatljivo da ZSO bude sredstvo ucene

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da zapadne zemlje ne pokazuju spremnost da se dugoročno reši kosovski problem, što ohrabruje Prištinu da nastavi sa neprihvatanjem da realizuje dogovoreno. Treba insistirati na stavu da naš put ka EU ne sme biti ometan kosmetskim problemom, ističe Drecun.

Milovan Drecun je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da Srbija treba da nastavi da brani svoje interese uprkos složenoj situaciji.

"Zapadne zemlje ne pokazuju spremnost da se dugoročno reši kosovski problem i to ohrabruje Prištinu da nastavi sa neprihvatanjem da realizuje dogovoreno, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)", smatra Drecun.

Kaže da Zapad nastoji da privoli Beograd da napravi ustupke.

"Ključno bi bilo da im otvorimo vrata u UN a to je za Beograd neprihvatljivo. Mislim da treba pogledati situaciju koja se odvija u Briselu i da se sve to uveže sa ponašanjem Zapada i Prištine. Čini se kao da Priština radi sve u dogovoru sa Zapadom", ističe Milovan Drecun.

Dodaje da se Zajednica srpskih opština koristi kao sredstvo ucene i napominje da je to neprihvatljivo.

"Ne može se nastaviti sa tim u procesu normalizacije odnosa. Pojačava se pritisak na Srbiju, a u geopolitičkom sučeljavanju SAD i Rusije koristi se kosovski problem", napominje Drecun.

Ukazuje da polovina članica UN nije priznala samoproglašeno Kosovo.

"Moćne zemlje misle da mogu da rade šta hoće i krše rezolucije koje same donose i to su dvostruki aršini. Moramo da se oslonimo na zemlje koje razumeju našu poziciju, kao što je Španija. Pitanje za zapadne zemlje koje insistiraju na tvrdoj politici prema Srbiji je – šta žele da postignu time", ističe Drecun.

Kaže da će Srbija nastaviti da razvija dalje odnose sa zapadnim zemljama.

"Treba da nastavimo sa ovakvom politikom. Mi smo rekli da nećemo otvoriti Kosovu vrata u UN i nećemo priznati samoproglašenu državu. Treba insistirati na stavu da naš put ka EU ne sme biti ometan kosmetskim problemom", zaključuje Drecun.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 22. mar 2018, 11:50)
anonymous [neregistrovani]

Ma..........!

Sve dok Srbija prica da hoce u EU bice pritiska i ucene !

(četvrtak, 22. mar 2018, 10:39)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

U svetu ima preko 200 neresenih konflikata u vezi teritorija.Ima ih cak i mocne drzave, ali nijedna nece da pristane da se odrekne zbog bilo kojih ciljeva.Mi smo stavili EU kao cilj i kao zadovoljni bi bili i sa ZSO zarad.dela nase teritorije, centra duhovnosti sa najvise verskih objekata, bogatom teritorijom rudama i ugljem, pa mislim da na to niko ne bi pristao.Videcemo nas, ali jasno je odmah da to nije trajno resenje i da onda i nije resenje nego opet odlaganje za neko drugo vreme.

(četvrtak, 22. mar 2018, 10:28)
anonymous [neregistrovani]

Zato

Zato su ostavili ZSO za krajnju ucenu.
Ne prihvatati ovu kapitulaciju.

(četvrtak, 22. mar 2018, 10:20)
anonymous [neregistrovani]

nemoguce!!

Ma nemoguce da su sa njima u dogovoru!!!!!!Uopste ne izgleda tako!!!

(četvrtak, 22. mar 2018, 10:18)
realsita [neregistrovani]

vraćaj nazad

izvolte sad poništite Briselski sporazum i vratite naše institucije na sever...

(četvrtak, 22. mar 2018, 09:13)
anonymous [neregistrovani]

Konacno

Hvala Ministru !!!
Svaka cast Na svemu recenom !
Verujem da tako I mislite, I molim Vas ostanite dosledni.
Prizeljkujem da net ko iz vlade jos doda - prvo treba ispuniti sve is rezolucije 1244 pa onda mozemo nastaviti razgovore ali pod pokroviteljstvom UN kako po medjunarodnom pravu I treba!!!

(četvrtak, 22. mar 2018, 08:40)
anonymous [neregistrovani]

Nesposobni pregovaraci

Sta se cekalo pet godina,nije trebalo nista popustati i davati dok se to pitanje ne rjesi.Kad su dali sve i nemaju nista vise sada slede ucjene .To se neradi tako kad se zna koje su im namjere.