Drecun: Neprihvatljivo da ZSO bude sredstvo ucene

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da zapadne zemlje ne pokazuju spremnost da se dugoročno reši kosovski problem, što ohrabruje Prištinu da nastavi sa neprihvatanjem da realizuje dogovoreno. Treba insistirati na stavu da naš put ka EU ne sme biti ometan kosmetskim problemom, ističe Drecun.

Milovan Drecun je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da Srbija treba da nastavi da brani svoje interese uprkos složenoj situaciji.

"Zapadne zemlje ne pokazuju spremnost da se dugoročno reši kosovski problem i to ohrabruje Prištinu da nastavi sa neprihvatanjem da realizuje dogovoreno, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)", smatra Drecun.

Kaže da Zapad nastoji da privoli Beograd da napravi ustupke.

"Ključno bi bilo da im otvorimo vrata u UN a to je za Beograd neprihvatljivo. Mislim da treba pogledati situaciju koja se odvija u Briselu i da se sve to uveže sa ponašanjem Zapada i Prištine. Čini se kao da Priština radi sve u dogovoru sa Zapadom", ističe Milovan Drecun.

Dodaje da se Zajednica srpskih opština koristi kao sredstvo ucene i napominje da je to neprihvatljivo.

"Ne može se nastaviti sa tim u procesu normalizacije odnosa. Pojačava se pritisak na Srbiju, a u geopolitičkom sučeljavanju SAD i Rusije koristi se kosovski problem", napominje Drecun.

Ukazuje da polovina članica UN nije priznala samoproglašeno Kosovo.

"Moćne zemlje misle da mogu da rade šta hoće i krše rezolucije koje same donose i to su dvostruki aršini. Moramo da se oslonimo na zemlje koje razumeju našu poziciju, kao što je Španija. Pitanje za zapadne zemlje koje insistiraju na tvrdoj politici prema Srbiji je – šta žele da postignu time", ističe Drecun.

Kaže da će Srbija nastaviti da razvija dalje odnose sa zapadnim zemljama.

"Treba da nastavimo sa ovakvom politikom. Mi smo rekli da nećemo otvoriti Kosovu vrata u UN i nećemo priznati samoproglašenu državu. Treba insistirati na stavu da naš put ka EU ne sme biti ometan kosmetskim problemom", zaključuje Drecun.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво