Lideri EU na samitu u Briselu usvajaju zaključke o Zapadnom Balkanu

Lideri 28 država članica EU na samitu koji se 22. i 23. marta održava u Briselu usvojiće zaključke o Zapadnom Balkanu, a "Tanjug" u sedištu evropske administracije saznaje da će zaključci biti kratki i u najvećoj meri će se odnositi na pripremu samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji.

"U zaključcima se očekuje da se lideri osvrnu na predstojeći samit EU – Zapadni Balkana koji će se održati u Sofiji 17. maja i od koga se očekuje još jedna potvrda evropske perspektive regiona", navode u Evropskom savetu.

Dodaje se da će lideri EU izraziti očekivanje da će se na samitu u Sofiji pokrenuti i konkretne inicijative kako da se poboljšaju "fizička povezanost i međuljudski kontakti u regionu i regiona sa EU".

Istovremeno, očekuje se da se u Sofiji razmotre i pitanja koja se odnose na migracije i bezbednost.

"Zaključci će potvrditi da će se o proširenju razgovarati na sednici Evropskog saveta u junu", navode u Savetu.

Bugarska, koja trenutno predsedava EU i koja je domaćin samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji, naglašava da su evrointegracije Zapadnog Balkana među glavnim prioritetima njihovog predsedavanja, ali da samit u Sofiji neće biti posvećen politici proširenja već prvenstveno povezanosti, izgradnji infrastrukture i saradnje u regionu kao i opštem napretku Zapadnog Balkana.

Pored najava da Španija neće prisustvovati samitu u Sofiji zbog prisustva Kosova, u Briselu napominju da postoji pet zemlja članica koje nisu priznale Kosovo i da je "još rano da se nagađa ko će sve prisustvovati samitu EU – Zapadni Balkan".

U diplomatskim izvorima u Evropskom savetu skreću pažnju na činjenicu da pored "osvrta na Zapadni Balkan" tokom večere lidera zemalja EU 22. marta, važne zaključke Evropskog saveta o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana treba očekivati i na junskom samitu pošto prethodno Evropska komisija u aprilu usvoji izveštaje o napretku zemlja u procesu proširenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво