Podrška Švedske procesu pridruživanja EU

Drugog dana zvanične posete Kraljevini Švedskoj, predsednica Skupštine Maja Gojković sastala se sa predsednikom švedskog parlamenta i šeficom diplomatije. Švedska podržava Srbiju u evrointegracijama i ohrabruje i Beograd i Prištinu da postignuti sporazum sprovedu do kraja.

U godini kada dve zemlje obeležavaju vek diplomatske saradnje poruka šefice švedske diplomatije Margot Valstrom je jasna: Švedska je prijatelj Srbije i zalaže se za proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Sa predsednicom srpskog parlamenta razgovarala je o spoljnopolitičkim ciljevima Srbije.

"Naša čekivanja naša spremnost za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja i neizbežno pitanje usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike Srbije sa politikom EU", rekla je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Švedski parlamentarci spremni su da pomognu na tom putu. 

Ovde u Rikstagu jasno je da je saradnja dva parlamenta prešla na novi viši nivo i na osnovu uzvratnih poseta predsednika dva parlamenta za samo godinu dana.

Glavni domaćin, predsednik Rikstaga Urban Alin, sa srpskim parlamentarcima razgovarao je i o teškoćama u primeni Briselskog sporazima. Švedska očekuje da Beograd i Priština primene dogovoreno. 

"Ako EU očekuje da se u potpunosti implementira briselski sporazum onda očekujemo da oni ubede vlasti iz Prištine da implementiraju odredbe sporazuma. Više od pola sporazuma se odnosi na ZSO", rekla je Maja Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije obišla je i Nobelov muzej, gde se između 923 dobitnika prestižne nagrade nalazi i naš Ivo Andrić. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 21. mar 2018, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Podrzite nas radije u

razvoju i investicijama, EU nas ne zanima.