Češka ostaje partner Srbije u nastavku evrointegarcija

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović primila je u oproštajnu posetu ambasadorku Češke Ivanu Hlavsovu.

Razgovarale su o bilateralnim odnosima dve države, procesu pristupanja Srbije EU, reformama, Strategiji proširenja i drugim aktuelnim temama.

Strategiju proširenja Srbija, naglasila je Jadranka Joksimović, razume kao konkretan politički signal kojima se ukazuje da se na našu državu, kao kredibilnog kandidata za prijem u EU, ozbiljno računa.

Ministarka je objasnila da se 2025. godina ne percepira kao definisana i utvrđena godina prijema, već kao podstrek, ohrabrujući i istovremeno okviran termin.

Joksimovićeva je istakla da je Srbija u potpunosti spremila pregovaračke pozicije za pet poglavlja: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija.

"Verujemo da će posle Izveštaja o napretku, u aprilu ove godine, države članice EU dati saglasnost za otvaranje značajnijeg paketa poglavlja do kraja bugarskog predsedavanja", dodala je Joksimovićeva.

Ministarka Joksimović zahvalila je Češkoj na pomoći u dosadašnjem procesu evropskih integracija. Češka je posebno ekspertski pomagala uspostavljanje sistema za učešće Srbije u civilnim misijama EU.

Srbija je, konstatuje ministarka Joksimović, države Višegradske grupe, među kojima je u Češka, prepoznala kao dobru platformu za dodatnu saradnju, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ambasadorka Hlavsova potvrdila je da će Srbija i u nastavku procesa pristupanja imati podršku Češke.

Ocenila je da su za četiri godine njenog mandata vidljivi rezultati refomi koje Srbija sprovodi što je, kako je rekla, primećeno i u EU.

Prepoznata je i posvećenost Srbije regionalnoj saradnji i stabilnosti.

Bilateralni odnosi dve države si izuzetnom dobri ocenile su sagovornice, ali i da postoji kapacitet za njihovo dalje intenziviranje.

Jadranka Joksimović poželela je Ivani Hlavsovoj uspeh u budućem radu i zahvalila na saradnji koju su ostvarile tokom njenog službovanja u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи