Razgovori u Briselu bez napretka

Trodnevni razgovori na tehničkom nivou delegacija Beograda i Prištine završeni su bez napretka u implementaciji dogovorenih sporazuma, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Dugi razgovori o Zajednici srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, administrativnim prelazima i slobodi kretanja završeni su bez dogovora. Beograd je zahtevao od Prištine i od EU osnivanje Zajednice i donošenje statuta, ali delegacija Prištine nije za to bila zainteresovana, kaže šef delegacije Marko Đurić.

"Oni su ovde došli nespremni da sprovode ZSO, a očekujući da im mi damo sve. To tako ne funkcioniše. I oni i EU moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuta ZSO potpisan to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, pre svega Prištine, već i obaveza EU", rekao je Đurić.

Predstavnici Prištine nisu davali izjave. Đurić kaže da je Beograd predložio i prelazno rešenje za problem energetike način tarifiranja između dve mreže kako bi se izbegli problema koji su izazvali kašnjenje satova u Evropi, kao i da Beograd nije želeo da razgovara o slobodi kretanja zbog političkih hapšenja Srba na Kosovu.

Đurić je optužio deo opozicije da, kako je rekao, napadima na rukovodstvo Srbije, podriva pregovoračke pozicije Beograda u razgovorima o Kosovu.

Iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) poručeno je da dalji progres nije ostvaren, iako je diskusija bila temeljna.

Evropska unija poziva obe strane da pojačaju napore na primeni dogovorenog, jer je, podseća, napredak u normalizaciji odnosa ključan element na njihovim evropskim putevima.

Kako piše, na prvom mestu se razgovaralo o dogovoru o Zajednici (Asocijaciji) srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju prelazima i slobodi kretanja.

Na kraju ove runde razgovora, druge od početka godine, u Briselu još nije saopšteno kada će biti zakazani sledeći razgovori ekspertskih timova Beograda i Prištine zaduženih za sprovođenje dogovora iz Briselskog sporazuma.

EU je već najavila da će insistirati na intenziviranju ovih razgovora kako bi pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma došlo do njegove pune primene.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič potvrdila je da će u petak, uz posredstvo Federike Mogerini, biti održan sastanak na najvišem nivou, na kojem će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači.

broj komentara 18 pošalji komentar
(sreda, 21. mar 2018, 23:13)
anonymous [neregistrovani]

Navlacenje na tanak led ....

To se znalo od pocetka pregovora, no moralo se pregovarati ! Od pregovora nece biti nista, to zna svaki covek ! Priznanje ili nista ,to je njihov kljucni zahtev samo to oni jos drze u zavijenoj formi !

(sreda, 21. mar 2018, 21:44)
anonymous [neregistrovani]

Ako ne žele

Ako nisu dali ništa u pet godina, ni ZSO i ne žele ni dalje zašto se ne vrate institucije RS na sever KiM tamo gde su i bili pre Briselskog sporazuma?

(sreda, 21. mar 2018, 20:32)
anonymous [neregistrovani]

Dogovor

Nema dogovora Srbije I Pristine nema ni u EU 2025 sto se vise dugovlaci lose je za srbiju pa nismo mi spremni jos za ulazak u EU vidi se

(sreda, 21. mar 2018, 20:28)
ljiljana Stajic [neregistrovani]

EU razgovori

Vreme da se pozovemo na rezoluciju 1242.
I podeliti na 50:50. 

(sreda, 21. mar 2018, 19:01)
anonymous [neregistrovani]

Obe Strane .........

"Obe strane" znaci -- Pristina i EU, zar ne? Srbija je svoje ispunila.

(sreda, 21. mar 2018, 18:57)
anonymous [neregistrovani]

Ma koji razgovori

sta uopste traze nasi razgovor o ZSO kada je to sve dogovoreno, neka ih pritisne Amerika za sve sto nisu ispunili a ne nama da daje predloge i resenja sta da radimo.

(sreda, 21. mar 2018, 17:41)
anonymous [neregistrovani]

Tu ne radi razgovor

nego samo sila

(sreda, 21. mar 2018, 17:40)
anonymous [neregistrovani]

Svest

Da li je neko u Srbiji svestan da EU nece Srbiju, vec samo da uvuce Kosovo u zajednicu. Vratite se na pocetak pa dobro analizirajte do danas. Bice vam jasno sve.

(sreda, 21. mar 2018, 17:07)
anonymous [neregistrovani]

Knin RSK

Treba jacati vojsku i pregovarati iako nema rezultata

(sreda, 21. mar 2018, 16:46)
milan lala [neregistrovani]

Briselski pregovori

Brisel / EU ne treba da poziva (( " obe strane " )) i da se koristi tim otrcanim kliseom u obmanjivanju javnosti, nego da pozovu svog sticenika Pristinu da odmah bez ikakvog zadrzavanja i uslovljavanja ispuni svoj deo dogovora sad vec starog 5 -godina, a to je formiranje ZSO.