Razgovori u Briselu bez napretka

Trodnevni razgovori na tehničkom nivou delegacija Beograda i Prištine završeni su bez napretka u implementaciji dogovorenih sporazuma, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Dugi razgovori o Zajednici srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, administrativnim prelazima i slobodi kretanja završeni su bez dogovora. Beograd je zahtevao od Prištine i od EU osnivanje Zajednice i donošenje statuta, ali delegacija Prištine nije za to bila zainteresovana, kaže šef delegacije Marko Đurić.

"Oni su ovde došli nespremni da sprovode ZSO, a očekujući da im mi damo sve. To tako ne funkcioniše. I oni i EU moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuta ZSO potpisan to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, pre svega Prištine, već i obaveza EU", rekao je Đurić.

Predstavnici Prištine nisu davali izjave. Đurić kaže da je Beograd predložio i prelazno rešenje za problem energetike način tarifiranja između dve mreže kako bi se izbegli problema koji su izazvali kašnjenje satova u Evropi, kao i da Beograd nije želeo da razgovara o slobodi kretanja zbog političkih hapšenja Srba na Kosovu.

Đurić je optužio deo opozicije da, kako je rekao, napadima na rukovodstvo Srbije, podriva pregovoračke pozicije Beograda u razgovorima o Kosovu.

Iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) poručeno je da dalji progres nije ostvaren, iako je diskusija bila temeljna.

Evropska unija poziva obe strane da pojačaju napore na primeni dogovorenog, jer je, podseća, napredak u normalizaciji odnosa ključan element na njihovim evropskim putevima.

Kako piše, na prvom mestu se razgovaralo o dogovoru o Zajednici (Asocijaciji) srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju prelazima i slobodi kretanja.

Na kraju ove runde razgovora, druge od početka godine, u Briselu još nije saopšteno kada će biti zakazani sledeći razgovori ekspertskih timova Beograda i Prištine zaduženih za sprovođenje dogovora iz Briselskog sporazuma.

EU je već najavila da će insistirati na intenziviranju ovih razgovora kako bi pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma došlo do njegove pune primene.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič potvrdila je da će u petak, uz posredstvo Federike Mogerini, biti održan sastanak na najvišem nivou, na kojem će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво