Priština ratifikovala demarkaciju sa Crnom Gorom, uhapšeno pet poslanika

Kosovski parlament, sa 80 glasova "za" i 11 "protiv", ratifikovao Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Glasanju prethodila serija napada suzavcem poslanika Samoopredeljenja. Policija uhapsila pet poslanika tog pokreta.

Kosovski parlament, pune tri godine posle potpisivanja Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ratifikovao je ovaj akt, uprkos oštrom protivljenju poslanika pokreta Samoopredeljenje, koji su od početka sednice u četiri navrata pokušali da spreče glasanje aktiviranjem patrona suzavca.

Sporazum je ratifikovan uz podršku 80 od ukupno 120 poslanika u kosovskom parlamentu, 11 ih je bilo protiv, a u akciji policije koja je prethodila glasanju uhapšeno je pet poslanika Samoopredeljenja.

Na ovaj način, Priština je ispunila ključni zahtev EU oko vizne liberalizacije. 

Pre glasanja, poslanici Samoopredeljenja su u četiri navrata bacali patrone suzavca u skupštinskoj sali, pokušavajući da spreče početak glasanja.

Odmah posle trećeg incidenta, policija je evakuisala skupštinsku salu i prostoriju iz koje novinari prate rad parlamenta i počela potragu za skrivenim patronama suzavca. Ipak, neposredno posle ove akcije policije, ponovo je aktiviran suzavac, pa je policija iz zgrade parlamenta izbacija deset poslanika Samoopredeljenja.

Pet poslanika te stranke je uhapšeno, uključujući Deljaja Cvećlu, Fitonu Pacoli, Dritu Milaku i Saliha Zubu, koji se smatraju odgovornim za bacanje suzavca.

Neposredno nakon što se oblak suzavca razišao, poslanik Samoopredeljenja Liburn Ali uzeo je poslaničke kartice predstavnika Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova u još jednom pokušaju da spreči glasanje.

Odmah posle prvog incidenta, američki ambasador u Prištini Greg Delavi osudio je postupak poslanika pokreta Samoopredeljenje, navodeći da njihov postupak predstavlja veliko razočaranje.

"Šokirana sam", napisala je na Tviteru šefica kancelarije EU u Prištini Ekaterina Trendafilova, koja je u holu parlamenta u Prištini razgovarala sa jednim od osnivača Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem.

Ovo je bio četvrti pokušaj da kosovska skupština izglasa ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Tokom više od dve godine, u završnici mandata bivše vlade i bivšeg premijera Ise Mustafe, udružena opozicija, među kojima je bila i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, bila je žestoko protiv ratifikacije demarkacije, a sednice na kojima bi se to pitanje našlo na dnevnom redu najčešće su prekidane upravo zbog bačenog suzavca.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 22. mar 2018, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

Cekaj

Jel vi hocete da sa njima budete u jednoj drzavi???

(četvrtak, 22. mar 2018, 07:51) - anonymous [neregistrovani]

Sta se desava

Narod, samo kao sredstvo, sluzi velikim svetskim igracima za njihove poslove i bogacenja. A narod, kao da ne uci istoriju i vidi sta se desava na vecoj slici, vec lepimo kolaz malim slicicama u nedogled, a niko da se udalji i vidi sta se zbiva i koliko smo mi nebitni u celoj prici...

(sreda, 21. mar 2018, 22:58) - Stefan [neregistrovani]

Komsije

Nece nam biti bolje dokle god nasu drzavu vode isti ljudi koji je vode u propast vec 30 godina

A nece nam biti ni bolje dok se nase komsije svi do jednog osim madjara naravno.... ne pomere iz 13 veka

(sreda, 21. mar 2018, 20:07) - Saki [neregistrovani]

Da

Samo vi drzite predavanja, oni odose.

(sreda, 21. mar 2018, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

Nikakvi sporazumi izmedju KosMeta i Crne Gore ne vaze,pa ni demarkacija

Prema Rez.SB.UN 1244 KosMet je sastavni dio Srbije pa prema tome,demarkaciju sa Crnom Gorom moze praviti samo republika Srbija,a ne neki samozvani cinovnici SAD,EU ili samoproglasenog KosMeta.Jednog dana ce ovaj sporazum biti ponisten.

(sreda, 21. mar 2018, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

demarkacija

Nije demarkacija jedini uslov, to samo albanski mediji i politicari tvrde, jer oni uvek misle da je dovoljno ispuniti pola dogovorenog i odmah ce biti nagrađivani.

Drugi uslov je borba protiv korupcije i pravna drzava, tek onda mozda sledi vizna liberalizacija.

Onda je tu i problematika terorizma, koliko je samo Albanaca otislo u ISIS, a zna se kakva je situacija u Europi po tom pitanju.

(sreda, 21. mar 2018, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Formiranje ZSO

A ni reci o formiranju ZSO???
EU to im nije postavila kao uslov???
hvala lepo dovidjenja,
oni se samo foliraju i prave drame kao nekada u Trepci, ali ovog puta za zapad

(sreda, 21. mar 2018, 13:02) - Dragon [neregistrovani]

Suzavac u Skupstini

Nema sta, demokratija na visokom nivou. T