Priština ratifikovala demarkaciju sa Crnom Gorom, uhapšeno pet poslanika

Kosovski parlament, sa 80 glasova "za" i 11 "protiv", ratifikovao Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Glasanju prethodila serija napada suzavcem poslanika Samoopredeljenja. Policija uhapsila pet poslanika tog pokreta.

Kosovski parlament, pune tri godine posle potpisivanja Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ratifikovao je ovaj akt, uprkos oštrom protivljenju poslanika pokreta Samoopredeljenje, koji su od početka sednice u četiri navrata pokušali da spreče glasanje aktiviranjem patrona suzavca.

Sporazum je ratifikovan uz podršku 80 od ukupno 120 poslanika u kosovskom parlamentu, 11 ih je bilo protiv, a u akciji policije koja je prethodila glasanju uhapšeno je pet poslanika Samoopredeljenja.

Na ovaj način, Priština je ispunila ključni zahtev EU oko vizne liberalizacije. 

Pre glasanja, poslanici Samoopredeljenja su u četiri navrata bacali patrone suzavca u skupštinskoj sali, pokušavajući da spreče početak glasanja.

Odmah posle trećeg incidenta, policija je evakuisala skupštinsku salu i prostoriju iz koje novinari prate rad parlamenta i počela potragu za skrivenim patronama suzavca. Ipak, neposredno posle ove akcije policije, ponovo je aktiviran suzavac, pa je policija iz zgrade parlamenta izbacija deset poslanika Samoopredeljenja.

Pet poslanika te stranke je uhapšeno, uključujući Deljaja Cvećlu, Fitonu Pacoli, Dritu Milaku i Saliha Zubu, koji se smatraju odgovornim za bacanje suzavca.

Neposredno nakon što se oblak suzavca razišao, poslanik Samoopredeljenja Liburn Ali uzeo je poslaničke kartice predstavnika Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova u još jednom pokušaju da spreči glasanje.

Odmah posle prvog incidenta, američki ambasador u Prištini Greg Delavi osudio je postupak poslanika pokreta Samoopredeljenje, navodeći da njihov postupak predstavlja veliko razočaranje.

"Šokirana sam", napisala je na Tviteru šefica kancelarije EU u Prištini Ekaterina Trendafilova, koja je u holu parlamenta u Prištini razgovarala sa jednim od osnivača Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem.

Ovo je bio četvrti pokušaj da kosovska skupština izglasa ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Tokom više od dve godine, u završnici mandata bivše vlade i bivšeg premijera Ise Mustafe, udružena opozicija, među kojima je bila i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, bila je žestoko protiv ratifikacije demarkacije, a sednice na kojima bi se to pitanje našlo na dnevnom redu najčešće su prekidane upravo zbog bačenog suzavca.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво